Daarom is een hond goed voor je gezondheid

Honden en mensen leven al zo’n 15.000 jaar samen en dat is niet voor niets. Honden zijn niet alleen gezellige vrienden, ze leveren ook allerlei voordelen op voor je gezondheid. Jouw lieve viervoeter geeft je deze 5 voordelen.

1. Nooit meer chagrijnig

Zoals elke plezierige activiteit, kan ook het spelen met je huisdier je humeur positief beïnvloeden. Wist je dat je jouw hond alleen maar hoeft aan te kijken om je beter te voelen? Japanse onderzoekers ontdekten dat oogcontact tussen hond en baasje ervoor zorgt dat de concentratie van het knuffelhormoon oxytocine bij vrouwen toeneemt. Bij jou én bij je hond.

2. Een aai over de bol: het medicijn tegen stress

Door te spelen met je huisdier, hem te aaien en met hem te bewegen, verminder je de kans op stress. Aaien is zo ontspannend, dat de hoeveelheid stressgerelateerde hormonen in je bloed afneemt. Hierdoor daalt je bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Onderzoeken wijzen al langere tijd uit dat de dieren therapeutisch kunnen werken. Zo is onder meer bewezen dat het herstel van patiënten positief beïnvloed wordt als er een hond dichtbij is.

3. Hij lokt je mee de frisse buitenlucht in

Door een stevige wandeling met je viervoeter blijf je fit. Wetenschappers van de Michigan State University stellen vast dat 60% van de onderzochte hondenbezitters voldeed aan de door artsen aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging of erboven zat. Dat is bovengemiddeld. Maar dat is niet de enige reden. Door met de hond te wandelen, vergroot je de kans op sociale contacten, wat ook weer een positief effect heeft op je gezondheid. Genoeg reden om een blokje om te gaan met Max.

4. Positieve invloed voor kinderen

Kinderen leren allerlei nuttige vaardigheden als ze een huisdier verzorgen. Zo leren ze verantwoordelijk te zijn. Bijvoorbeeld doordat de hond moet worden uitgelaten of op een vaste tijd eten moet krijgen. Het blijkt zelfs dat kinderen die opgroeien met een huisdier over het algemeen meer zelfvertrouwen, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

5. Je komt nooit alleen thuis

Het is altijd fijn thuis komen. Hij staat speciaal op jou te wachten en begroet je al kwispelend en vol enthousiasme. En misschien wel het allerfijnste: hij neemt je helemaal zoals je bent en biedt altijd een luisterend oor. Totdat het eten in zijn bakje ligt natuurlijk …

Verantwoordelijkheden

Overweeg je om een hond in huis te nemen? Dan wil je vast ook de beste zorg. Daar horen ook bezoekjes aan de dierenarts bij voor vaccinaties en dergelijke. En soms (helaas) ook voor ingrepen die hoge medische kosten met zich meebrengen. Een huisdierenverzekering kan dan uitkomst bieden.