Help, ik moet een teek verwijderen bij mijn hond of kat!

Het is lekker buiten. De temperaturen vragen om een dunner jasje, uitgebreid wandelen met de hond, en misschien de tuinstoelen vast klaarzetten. Helaas brengen deze temperaturen ook de teken weer tevoorschijn. Opletten geblazen dus! Hoe verwijder je nu een teek bij je hond of kat?

Hoe kun je een teek herkennen?

Een teek is een achtpotig diertje dat je vaak pas ziet op het moment dat je hond of kat erdoor gebeten is. De teek overleeft door bloed van andere dieren. Je herkent ze aan het roodbruine achterlijf. De kleine bloedzuiger bijt zich vast in het lijf van je hond of kat en zwelt op naarmate hij meer bloed heeft gedronken. Als hij klaar is, laat hij vanzelf weer los. Het kan dus ook voorkomen dat je ‘volgegeten’ teken op de grond in je woonkamer ziet liggen.

Waarom moet je een teek verwijderen?

Veel teken dragen een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken bij mensen en bij dieren: de Borrelia burgdorferi. Als zij bijten, kunnen ze die bacterie overbrengen. De ziekte van Lyme komt voor bij mensen, maar ook huisdieren kunnen deze bacterie krijgen door een tekenbeet. De ziekte kan allerlei nare gevolgen hebben: gewrichtsontstekingen, koorts, uitdroging, en soms zelfs dood. Daarom is het belangrijk om teken snel verwijderen. Maar ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede preventie én behandeling als je hond of kat toch is gebeten.

Hoe verwijder je een teek?

Zit de teek nog los op de vacht van je hond of kat, dan kun je de teek gewoon (met een zakdoekje) weghalen. Hij heeft dan nog niet gebeten. Zit de teek wel vast? Volg dan deze stappen:

1. Houd de haren rondom de teek uit elkaar, zodat je de teek goed kunt zien.
2. Pak de teek vast met een tekenpincet of tekentang. Zorg dat je de teek goed rond de kop vastpakt (het deel dat het dichtst tegen de huid van je hond of kat aan ligt).
3. Draai en trek tegelijkertijd voorzichtig. De teek komt nu vanzelf los.

Doe dit echt nooit:
voor het verwijderen van de teek de plek ontsmetten met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel. De teek kan dan zijn maaginhoud uitspugen – en misschien dus ook de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Een teek laten verwijderen door de dierenarts

Laat je de teek liever door een dierenarts verwijderen? Dat kan ook. Een consult kost ongeveer € 35,-. Eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddel kosten nog rond de € 50,-.

Tip:
Als je een huisdierenverzekering hebt, krijg je het verwijderen van teken gewoon vergoed. Een verzekering kost rond de € 20,- per maand.

Waar en wanneer zijn er veel teken?

Teken komen voor als de temperatuur boven de 5 á 10 graden stijgt. Je huisdier loopt de meeste kans tussen maart en oktober. Vooral in gebieden met veel struiken, bomen en hoog gras, zoals heidevelden, duinen, beschutte weilanden en parken. Maar teken komen ook voor in je eigen achtertuin. Op de website www.tekenradar.nl kun je zien waar in de afgelopen week de meeste tekenbeten voorkwamen. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een teken-app, waarmee je kunt zien hoe teken eruit zien, wat je moet doen om ze snel te verwijderen en waar ze gesignaleerd zijn.

Weet je niet zeker wat je moet doen?

Ga voor vragen altijd langs je dierenarts. Die heeft de beste informatie en kan je adviseren wat je moet doen.