Hoe groot is het risico op hagelschade bij zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen krijgen behoorlijk wat te verduren. Volle zon, extreme vorst, wind en ijs zijn een aanslag op je zonnepanelen. Gelukkig worden de meeste zonnepanelen uitgebreid getest, ook op bestendigheid tegen hagel.

Wat nu als het toch te hard hagelt?

Ondanks alle test kunnen zonnepanelen beschadigen, omdat ze langdurig bloot staan aan wind en regen. Zo worden de panelen door de jaren heen kwetsbaarder. Hoewel zonnepanelen de meeste hagelbuien doorstaan, kan het mis gaan bij een extreem harde hagelbui. Ook als ze goed getest zijn. Torpedeert een hagelsteen ter grootte van een tennisbal een zonnepaneel met hoge snelheid? Dan kan de klap via het glas worden doorgegeven aan de kwetsbare zonnecellen, die op hun beurt kunnen scheuren of versplinteren. Vervelend, want de panelen lijken aan de buitenkant gewoon in orde, maar de levensduur van je panelen vermindert. Wil je zeker weten dat je zonnepanelen niet zijn beschadigd? Laat ze dan na zo’n extreme bui controleren door een specialist.

Kiezen voor extra sterke zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen zijn beschermd door een laag gehard glas en een extra laag plexiglas. Gehard glas is tot wel vijf keer sterker dan gewoon glas en breekt niet snel. Zonnepanelen met twee lagen glas zijn nog sterker. Glas-glas zonnepanelen kunnen vrijwel alle hagelbuien doorstaan en komen haarscheurtjes of schade aan cellen bijna nooit voor. Wil je zeker weten dat je zonnepanelen zelfs de meest extreme hagelbui doorstaan, kies dan voor glas-glas-zonnepanelen.

Toch hagelschade? Geen punt met de OHRA Opstalverzekering

Krijg jij toch schade aan je zonnepanelen? Bij OHRA zijn ze gewoon verzekerd met de OHRA Opstalverzekering. Niet alleen de schade aan de zonnepanelen zelf, maar ook het productieverlies tot maximaal 26 weken na de datum dat de schade plaatsvond.