Diabetes: ook een probleem bij honden en katten

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor diabetes, oftewel suikerziekte. Dit probleem blijkt zich niet tot ons te beperken: ook onze geliefde viervoeters lijden aan diabetes. Volgens Dier & Suikerziekte heeft in Nederland 1 op de 500 honden en 1 op de 100 katten diabetes. En die aantallen nemen alleen maar toe.

Wat is diabetes?

Diabetes bij honden en katten is goed te vergelijken met diabetes bij de mens. Bij diabetes maakt het huisdier te weinig van het hormoon insuline aan. Insuline zorgt voor de opname van suiker in de lichaamscellen. Bij diabetes komt de suiker dus niet in de cellen maar blijft er teveel suiker in het bloed zitten. Dat geeft allerlei klachten.

Dit wil je niet voor je huisdier

Bij honden is staar de meest voorkomende complicatie bij diabetes. Door een aanhoudend hoge bloedsuikerspiegel wordt de lens van het oog ondoorzichtig. Bij katten zijn zwakke achterpoten een veelvoorkomend gevolg.

Waaraan kan je diabetes bij je huisdier herkennen?

Volgens het Medisch Centrum voor Dieren is diabetes aan de volgende symptomen te herkennen:

  • meer plassen
  • meer eetlust
  • meer drinken
  • vermageren
  • sloom en zwak worden
Diabetes kan bij elk ras ontstaan. Net als bij de mens zijn gebrek aan beweging en overgewicht factoren die de kans op het ontstaan van diabetes bij de hond of kat vergroten. Een andere oorzaak is de bijwerking van bepaalde medicijnen. Twijfel je of jouw huisdier diabetes heeft? Laat dan een bloedonderzoek doen bij de dierenarts.

Zorg voor beweging en goede beloningen

Het is begrijpelijk dat je schrikt wanneer je hoort dat je huisdier diabetes heeft. Beter is om zoveel mogelijk te doen om dit te voorkomen. Zorg er in elk geval voor dat je huisdier niet te zwaar wordt. Als baasje moet je in elk geval zorgen voor een gezond eetpatroon van je dierenvriend. Voedsel staat dus niet altijd gelijk aan liefde, hoe smekend die puppy-ogen ons ook aankijken. In plaats van met koekjes, kunnen we de huisdieren beter belonen met een aai of een speeltje. Als ze daarbij voldoende beweging krijgen, blijven ze goed in vorm.

Diabetes behandelen

Hoewel diabetes niet te genezen is, is het wel te behandelen door het injecteren van insuline. De hoeveelheid insuline die nodig is verschilt per dier. Ga voor advies naar je dierenarts. De dierenarts kan je ook leren om injecties te geven. Insulinespuitjes en –pennen worden vergoed met onze huisdierenverzekering, net als de vloeistof zelf.

Wanneer diabetes goed behandeld wordt kan je huisdier nog lange tijd van het leven genieten. Heb jij een hond of een kat met diabetes? Wij horen graag jouw ervaring(en) en tips. Deel ze hieronder!