Veelgestelde vragen beleggingsverzekeringen

Heb je een vraag over de OHRA Beleggingsverzekering? Misschien staat je vraag hier wel bij. Is dat niet zo? Stel dan je vraag eenvoudig online.

Het blijft verstandig om regelmatig te beoordelen of je verzekering nog past bij je persoonlijke situatie. De deskundige medewerkers van OHRA kunnen je uitgebreid informeren over de mogelijkheden die je hebt met je beleggingsverzekering. OHRA geeft hierover geen persoonlijk advies.

Het is niet waar dat door de hoge kosten van beleggingsverzekeringen er geen rendement gemaakt kan worden. Wel hebben deze kosten invloed op het rendement.
In je offerte staan juiste verwachtingen met betrekking tot je opbrengst bij een verondersteld rendement. Daarbij is rekening gehouden met inhoudingen voor bijvoorbeeld overlijdensrisicopremies en kosten van de verzekeraar. Gedurende de looptijd van de verzekering blijven de kosten ongewijzigd, ook als de wetgeving verandert. Afwijkende waardeontwikkeling van de door jou gekozen belegging is een beleggingsrisico en geen afwijking van de offerte.

Klanten ontvangen standaard jaarlijks een waardeoverzicht. Daarnaast wordt na een financiële mutatie (bijvoorbeeld een beleggingsswitch) een schriftelijke bevestiging verstrekt. 

Verder is de waarde van de units dagelijks online te bekijken. Ook worden dagelijks de koersen van de beursgenoteerde fondsen in verschillende landelijke dagbladen gepubliceerd. Het gaat hier echter wel om verzekeringen met een lange looptijd, vaak 20 of 30 jaar. Beurzen zijn grillig. Het rendement moet dan ook bekeken worden over de gehele looptijd.

De financiële bijsluiter geeft hier inzicht in. In de financiële bijsluiter staan de kosten vermeld die zijn berekend uitgaand van een standaardsituatie. In je offerte tref je de kosten voor je persoonlijke situatie.

Dat kun je vinden op het waardeoverzicht dat wij je elk jaar in januari toesturen. Ook kun je de kosten terugvinden in de door ons verstuurde offerte. Wil je daarvan een specifiek overzicht ontvangen, dan kun je dit bij ons aanvragen. Je ontvangt van ons een ontvangstbevestiging van je verzoek en enkele weken later ontvang je van ons een brief met daarin een kostenexplicatie.

  • De inleg- en poliskosten
  • De verzekeringspremie voor uitkering bij overlijden en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid
  • Aankoopkosten bij het instappen in een fonds en jaarlijkse kosten voor het beheer van de beleggingsfondsen
  1. Dit zijn kosten voor het opmaken van de polis en te verwachten mutaties: veel beleggingsverzekeringen zijn heel flexibel en daardoor complex met veel handelingen.
  2. Een groot deel van de kosten is nodig voor aanpassing aan de complexe regelgeving voor dit soort producten Kosten zijn mede voor eventuele toekomstige wettelijke aanpassingen die we dan niet in rekening brengen. Daarnaast worden kosten van toezichthouders doorberekend.
  3. Omdat de kosten voor de hele periode vaststaan wordt voor toekomstige kosten al rekening gehouden met een inflatiecorrectie.