Wat is een beleggingsverzekering?

Een beleggingsverzekering is een levensverzekering waarmee je vermogen opbouwt door te beleggen in een beleggingsfonds. Het vermogen bestaat uit beleggingseenheden. Dit noemen we units. De uitkering op einddatum hangt af van de prestaties van de gekozen beleggingsfondsen. Hierdoor weet je van tevoren niet hoe hoog het eindbedrag zal zijn. 

Beleggingsrisico

Stijgt de koers van de beleggingsfondsen? Dan stijgt de waarde van je verzekering. Daalt de koers van de units? Dan daalt de waarde van je verzekering. Je weet dus niet zeker hoe hoog de uitkering op einddatum is. Dit noemen wij het beleggingsrisico.

Overlijdensrisicoverzekering meeverzekeren

Bij de beleggingsverzekering kun je ook een overlijdensrisicoverzekering meeverzekeren. Zo zorg je voor een uitkering voor nabestaanden als je onverhoopt overlijdt. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de opgebouwde waarde.

Beleggingsfonds

Met een beleggingsverzekering beleg je in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds verzamelt de inleg van een groot aantal beleggers. Je hebt de keuze uit meerdere fondsen, ieder met een eigen karakter. Een beleggingsfonds kan zijn vermogen beleggen in aandelen, obligaties of andere waarden. Ook kan een beleggingsfonds bijvoorbeeld alleen in Nederland of alleen in een bepaalde technologie beleggen. In dat laatste geval spreken we van een themafonds.

Wanneer een fonds belegt in een combinatie van bijvoorbeeld aandelen en obligaties dan noemen we dat een mixfonds. Op de website NN Investment Partners kun je terugvinden waarin door het beleggingsfonds wordt belegd. De fondsbeheerder beheert het beleggingsfonds en volgt de marktontwikkelingen. Ook kan de fondsbeheerder de samenstelling van het beleggingsfonds aanpassen.

Looptijd en inleg

Je spreekt van tevoren af wat de looptijd van de beleggingsverzekering is en wat het bedrag is dat je betaalt. Dit noemen wij de inleg. Een beleggingsverzekering biedt financiële bescherming bij overlijden en/of arbeidsongeschiktheid. Veel mensen gebruiken beleggingsverzekeringen voor het aflossen van hun hypotheek, om studiekosten van kinderen te betalen, als aanvulling op hun oudedagsvoorziening of een combinatie hiervan. Je kunt periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) of eenmalig geld inleggen. Bij het eenmalig inleggen van geld spreken wij van een koopsom.

Garantieregeling

Kies je voor een garantieregeling?
Dan spreek je vooraf een rendement af. Dit bied je meer zekerheid.

Heb je een garantierendement?
Hiervoor heb je vooraf een minimum rendement afgesproken. Voor dit minimum rendement worden extra fondskosten in rekening gebracht. Deze fondskosten zijn verwerkt in de koers van het fonds.