Waarom de tegemoetkomingregeling?

De economische crisis is voorbij. Maar de gevolgen van deze crisis zijn nog voor veel mensen voelbaar. Bijvoorbeeld bij mensen die en beleggingsverzekering hadden. Voor de crisis hadden ze waarschijnlijk nog hoge verwachtingen van hun verzekering, maar daarin werden ze teleurgesteld.

Slechte resultaten op beleggingsfondsen

Gedurende de jaren ’90 was er in Nederland sprake van een hoogconjunctuur. Dit betekent dat er een hoge economische groei en lage werkloosheid was. Deze hoogconjunctuur had een positieve uitwerking op de beurs. Dit was voor veel Nederlanders het moment om een beleggingsverzekering af te sluiten. De AEX-index steeg in 2000 naar 700 punten en was in korte tijd verdrievoudigd.

Vervolgens zette de koers een dalende lijn in, met als dieptepunt de koers van 12 maart 2003 door het knappen van de internetzeepbel. In de maand september 2002 daalde de AEX zelfs meer dan 20% in waarde. Een paar jaar later zorgde de kredietcrisis voor een verdere daling van de AEX.

Tegemoetkoming in de kosten van beleggingsverzekeringen

Rond 2000 kwam er een einde aan een lange periode van koersstijgingen. Dat betekende minder rendement voor veel beleggingsverzekeringen. Veel consumenten werden teleurgesteld omdat hun beleggingsverzekering niet aan de hoge verwachtingen bleek te voldoen. In de media kwam meer aandacht voor de kosten die door verzekeraars in rekening werden gebracht.

In 2008 deed de Ombudsman Financiële Dienstverlening onderzoek naar de kosten van beleggingsverzekeringen. Op basis daarvan adviseerde hij verzekeraars gemiddeld niet meer dan 3,5 tot 4,5% per jaar over de opgebouwde waarde aan kosten te rekenen.

Akkoord over tegemoetkoming

In 2008 sloot Delta Lloyd N.V. als eerste verzekeraar een akkoord met de Stichting Verliespolis en de Stichting Woekerpolis Claim over een tegemoetkoming voor klanten met een beleggingsverzekering. Hierbij zijn afspraken gemaakt over de maximale kosten van een beleggingsverzekering. De labels van Delta Lloyd N.V., waaronder OHRA, compenseren je via een tegemoetkomingregeling wanneer blijkt dat de kosten te hoog zijn. De tegemoetkomingregeling compenseert de tegenvallende beleggingsresultaten niet. Sinds 2008 informeren wij klanten jaarlijks over de kosten en waardeontwikkeling van de beleggingsverzekering via het waardeoverzicht.

Best of class-beleid

De Minister van Financiën gaf de verzekeraars eind 2011 advies over de beste manier waarop wij de tegemoetkoming kunnen geven. Dit is het Flankerend Beleid.