Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering is een verzekering die de schade vergoedt die jij met je auto veroorzaakt en waarvoor jij aansprakelijk bent. Ook als de schade wordt veroorzaakt door goederen die met jouw auto zijn vervoerd. Bijvoorbeeld als er spullen van jouw aanhanger zijn gevallen. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Het is in Nederland wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten als je een auto bezit.

De WA-verzekering is niet hetzelfde als de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is niet verplicht en dekt de schade die niet specifiek is toegespitst op auto's en motoren.

Waarom is een WA-verzekering auto verplicht?

Een WA-verzekering is verplicht. Het doel hiervan is het beschermen van verkeersslachtoffers. De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) stelt dat het verplicht is dat de bezitters van een auto of motorrijtuig een verzekering afsluiten. Sluit je geen WA-verzekering voor je auto af? Dan riskeer je een fikse boete.

Wat dekt de WA-verzekering?

De WA-verzekering dekt de kosten die worden gemaakt tijdens deze schade. Dit zijn de kosten die bij de derde partij zijn veroorzaakt. Een voorwaarde is dat de gebeurtenis niet opzettelijk was. De WA-verzekering dekt niet de schade aan jezelf of jouw eigen voertuig.

Wanneer dekt de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering geen schade?

  • Opzettelijke schade door de verzekerde bij een andere partij
  • Schade aan geleende of gehuurde goederen
  • Situaties waarbij schade is ontstaan door brand, storm, diefstal of een aanrijding

Redenen om te kiezen voor een extra dekking

Een reden om te kiezen voor een extra dekking is meer zekerheid. Ondanks dat een WA-verzekering relatief minder kost, ben je alleen verzekerd voor de schade aan andere voertuigen of mensen. De schade aan je eigen auto betaal je zelf. Heb je een nieuwe of jonge tweedehands auto? Kies dan voor een ruimere dekking. 

De WA-plus verzekering dekt naast WA ook de brand, storm, natuur, diefstal en ruitschade. De All Risk verzekering dekt dezelfde schades als de WA-Plus verzekering. Plus de schade bij aanrijdingen die je zelf veroorzaakt. Meer informatie? Bekijk hieronder de video over de verschillende basisdekkingen.

De juiste WA-verzekering voor jouw auto

De OHRA autoverzekering is er om je auto het beste te gunnen, zonder dat je teveel betaalt aan premies. De autoverzekering stel je op maat samen. De OHRA autoverzekering bestaat uit drie basisdekkingen: All Risk, WA Plus en WA. WA is verplicht en vormt de basis van alle dekkingen.

Wat zijn de verschillen tussen WA, WA plus en All Risk?

Basisdekking OHRA AutoverzekeringOnderdelen
All Risk (volledig casco)
Wettelijke aansprakelijkheid (WA), Brand, Storm en Natuur, Diefstal, Ruit, Aanrijding
WA plus (beperkt casco)WA, Brand, Storm en Natuur, Diefstal, Ruit
WA WA

Wil je meer zekerheid bovenop je basisdekking?

Dan hebben we nog 5 extra dekkingen. Je kunt er 1 of meer bij je basisdekking nemen.

  • Aanvullend Pakket (voor de WA plus en All Risk verzekering)
  • Ongevallen Inzittenden
  • Schade Inzittenden
  • Rechtsbijstand Motorrijtuig
  • Pechhulp Nederland

Jij hebt de keuze

Bij de OHRA Autoverzekering heb je dus wat te kiezen. Kies je voor een dekking met de laagste premie? Voor een vergoeding als je schade hebt? Of voor een extra dekking, bijvoorbeeld speciaal voor schade aan jouzelf en je passagiers? Bekijk en vergelijk de verschillende opties. Zo weet je precies wat je auto nodig heeft. 

Ben je zzp'er en heb je de auto privé gekocht? Dan heb je dezelfde keuzes, maar wel onder 2 voorwaarden. Je auto staat dus niet op naam van de zaak en je gebruikt de personenauto niet om tegen betaling goederen of personen te vervoeren.

Bereken je premieMeer informatie