Total loss

Total loss schade aan uw auto.

Total loss schade betekent dat het bedrag om uw auto te repareren hoger is dan het bedrag dat uw auto minder waard is geworden door de schade. Bijvoorbeeld uw auto is voor de schade volgens de ANWB-koerslijst € 1.500,- waard. Na de schade is de dagwaarde van de auto gedaald naar € 1.000,-. De kosten om de schade te repareren bedragen € 750,-. Uw auto is dan total loss omdat het reparatiebedrag van € 750,- hoger is dan de € 500,- die de auto minder waard is geworden door de schade.

Met een WA plus of All Risk autoverzekering heeft u dekking voor total loss, afhankelijk van de oorzaak van de schade. Is uw auto total loss door brand, storm, natuur of diefstal? Dan bent u hiervoor verzekerd met een WA plus of All Risk autoverzekering. Is uw auto total loss door een aanrijding die u heeft veroorzaakt? Dan bent u alleen verzekerd als u een All Risk autoverzekering heeft afgesloten.

Voor de OHRA WA plus en All Risk autoverzekering geldt een standaard eigen risico van € 150,- per gebeurtenis. U kon ook kiezen voor een eigen risico van € 0,-, € 300,- of € 450,-.

Heeft u schade en bent u hiervoor verzekerd? Via de OHRA Reparatieservice lost u uw schade snel en goed op. U hoeft alleen het door u gekozen eigen risico te betalen. OHRA vergoedt de rest van het bedrag direct aan het aangesloten schadeherstelbedrijf.

De verzekering wordt niet beëindigd maar opgeschort. De reden hiervoor is dat het verzekerde voertuig door de total loss schade geen waarde meer heeft en dus niet meer verzekerd kan worden. Wanneer uw autoverzekering is opgeschort, betaalt u geen premie meer. Een eventuele nieuwe auto kunt u wel op de bestaande autoverzekering verzekeren. U behoudt tijdens de opschorting uw opgebouwde schadevrije jaren. Als u na een jaar geen andere auto op de verzekering heeft opgegeven, dan wordt de autoverzekering automatisch beëindigd.

Total loss wordt vastgesteld door de expert die OHRA inschakelt. Hij meldt de total loss schade bij OHRA en OHRA neemt contact met u op.

U kunt op verschillende manieren total loss schade aan uw auto melden:

 • online of via onze app;
 • schriftelijk. Stuur een volledig ingevuld Europees Schadeformulier op naar:
  OHRA Schadeverzekeringen
  Postbus 40000
  6803 GA Arnhem

De vergoeding die u ontvangt is afhankelijk van een aantal factoren. De OHRA Autoverzekering kent een nieuwwaarderegeling en een aanschafwaarderegeling. Hieronder leest u hier meer over. Heeft u een autoverzekering? Dan geldt er geen nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling. Uw uitkering bij total loss of diefstal is dan de waarde van uw auto, voordat de schade ontstond, volgens de ANWB-koerslijst. OHRA doet hier nog eens 10 procent bovenop, zodat u altijd een gelijkwaardige auto kunt terugkopen.

De nieuwwaarderegeling geldt als u de extra dekking Aanvullend Pakket heeft afgesloten en u bent verzekerd voor de schade aan uw auto. U profiteert van de nieuwwaarderegeling als de schade ontstaat binnen:

 • binnen 12 maanden na afgifte van deel 1 van het kentekenbewijs: de nieuwwaarde van de auto op het moment van schade als de reparatiekosten hoger zijn dan tweederde van de nieuwwaarde.
 • na 12 maanden maar binnen 36 maanden na uitgifte van deel 1 van het kentekenbewijs: de nieuwwaarde van de auto op het moment van de schade min een vaste afschrijving. De afschrijving is 1,5 procent van de nieuwwaarde per maand of een deel daarvan als de schade bijvoorbeeld halverwege de maand ontstaat.

Stel, uw auto heeft een nieuwwaarde op het moment van schade van € 10.000,-. De vergoeding bedraagt in maand 13 € 9.850,-. Als de schade zou plaatsvinden in maand 14 € 9.700,- en in maand 15 € 9.550,-. Bij total loss schade vanaf de 37e maand vergoedt OHRA de dagwaarde van de auto, direct voor het ontstaan van de schade, in overeenstemming met de ANWB koerslijst. OHRA doet hier nog eens 10 procent bovenop.

Bij total loss of diefstal krijgt u drie jaar lang het bedrag terug dat u bij aanschaf voor de auto heeft betaald. Hierdoor kunt u een vergelijkbare auto terugkopen. De aanschafwaarderegeling geldt als u de extra dekking Aanvullend Pakket heeft afgesloten en u bent verzekerd voor de schade aan uw auto.

Stel, u heeft 13 maanden geleden een tweedehands auto van drie jaar oud gekocht voor een bedrag van € 20.000,-. U heeft een grote schade en uw auto wordt total loss verklaard.
Met de aanschafwaarderegeling van OHRA heeft u drie jaar lang recht op het aankoopbedrag.

Vergoeding op basis van dagwaardeAanschafwaarderegeling OHRA
Aankoopbedrag auto€ 20.000,-€ 20.000,-
Bouwjaar20092009
Moment van schade13 maanden na aanschaf13 maanden na aanschaf
Uitkering bij total lossDagwaarde conform koerslijst. In dit geval € 15.000,-. In een jaar tijd is de auto minder waard geworden.Vergoeding van het aankoopbedrag, in dit voorbeeld € 20.000,-.

In dit geval krijgt u bij total loss of diefstal de dagwaarde zoals vermeld in de ANWB-koerslijst plus 10 procent.

 • Als de vastgestelde nieuwwaarde (volgens de nieuwbouwwaarderegeling) van de auto lager is dan de dagwaarde van de auto, dan krijgt u de hogere dagwaarde vergoed.
 • Lees meer auto total loss en over de OHRA Autoverzekering.