Schade tijdens uitlenen

Schade aan de auto veroorzaakt tijdens het uitlenen aan anderen. Zoals aan vrienden, kennissen, familie of buren. Voorbeelden van schade tijdens het uitlenen van uw auto zijn een aanrijding met een andere auto of een parkeerschade

Schade aan anderen wordt vergoedt als u een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering heeft afgesloten.

De schade aan uw eigen auto opgelopen tijdens het uitlenen van uw auto aan derden wordt vergoed door het onderdeel aanrijding van onze All Risk autoverzekering.

U kunt de schade aan uw eigen auto niet verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend. Deze claims zijn uitgesloten van dekking op de aansprakelijkheidsverzekering. De vergoeding van de schade aan uw eigen auto heeft dus gevolgen voor uw no-claimkorting en/of schadevrije jaren.

De WA-verzekering kent geen eigen risico. Voor de OHRA All Risk autoverzekering geldt een standaard eigen risico van € 150,- per gebeurtenis. U kon ook kiezen voor een eigen risico van € 0,-, € 300,- of € 450,-.

Heeft u schade en bent u hiervoor verzekerd? Via de OHRA Reparatieservice lost u uw schade snel en goed op. U hoeft alleen het door u gekozen eigen risico te betalen. OHRA vergoedt de rest van het bedrag direct aan het aangesloten schadeherstelbedrijf.

 • Uw autoverzekering is gekoppeld aan het voertuig. Wanneer u uw auto uitleent met toestemming, dan bent u aansprakelijk omdat de auto en de verzekering op uw naam staan.
 • De bestuurder aan wie u de auto met uw toestemming uitleent, moet in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs.
 • Als de schade is ontstaan doordat de bestuurder aan wie u uw auto heeft uitgeleend onder invloed was van alcohol, drugs, medicijnen of andere verdovende middelen, dan wordt de schade niet vergoed. Lees u meer over rijden onder invloed.
 • Het vergoeden van de schade aan anderen of uw eigen auto, ontstaan tijdens het uitlenen, heeft gevolgen voor uw no-claimkorting en/of uw schadevrije jaren. In de polisvoorwaarden, artikel 16, vindt u meer informatie over de no-claimkortingsregeling

U kunt op de volgende manieren schade aan uw auto ontstaan tijdens het uitlenen melden:

 • online of met onze app
 • schriftelijk. Stuur een volledig ingevuld Europees Schadeformulier op naar:
  OHRA Schadeverzekeringen
  Postbus 40000
  6803 GA Arnhem

Heeft u schade aan uw auto door het uitlenen van uw auto aan anderen, laat deze dan herstellen via de OHRA Reparatieservice. Wij nemen u dan werk én zorgen uit handen. Dankzij ons uitgebreide netwerk van schadegarantbedrijven zit er altijd een autoschadeherstelbedrijf bij u in de buurt. Andere voordelen van de OHRA Reparatieservice zijn:

 • gratis leenauto tijdens de reparatie;
 • geen rekeningen voorschieten;
 • garantie op de reparatie.

Vermeldt u zo precies mogelijk de plaats, de datum en het tijdstip van de schade aan uw auto ontstaan tijdens het uitlenen. Vraag na of de bestuurder, aan wie u de auto heeft uitgeleend, foto’s heeft gemaakt op de plek waar de schade is ontstaan.

U krijgt het volledige reparatiebedrag min het eigen risico vergoed. Wanneer het reparatiebedrag hoger is dan de waarde van uw auto, dan is de auto total loss. De waarde van de auto wordt bepaald door de dagwaarde van uw auto voor de schade te verminderen met de dagwaarde direct na de schade.

 • Als u uw auto uitleent aan anderen, vraag dan altijd waarvoor ze uw auto willen lenen. Wanneer ze uw auto zakelijk willen gebruiken, bijvoorbeeld voor het vervoeren van personen tegen betaling, dan wordt de schade niet vergoed.
 • Bespreek ook voor het uitlenen van uw auto wat de gevolgen zijn als er een ongeluk plaatsvindt. Op die manier komt niemand voor verrassingen te staan die veel geld kunnen kosten.
 • Lees meer over autoschade bij uitlenen.
 • Lees meer over de OHRA Autoverzekering.