Rijden onder invloed

Eigenlijk weet je het wel. Je mag niet rijden als je teveel drank op hebt. Maar ja, je hebt het wel gedaan. En je hebt een aanrijding veroorzaakt waardoor er is schade aan de auto van een ander en die van jezelf. En misschien is er ook nog iemand gewond geraakt. Wat dan? Hoe zit het dan met je autoverzekering?

Wat is rijden onder invloed precies?

Rijden onder invloed betekent dat de bestuurder teveel alcohol heeft gedronken. Of andere stoffen heeft gebruikt waardoor hij minder goed rijdt, zoals drugs of medicijnen. 

Teveel alcohol betekent concreet dit:

  • Als je beginnend bestuurder bent, dan mag je maximaal 0,2‰ alcohol in je bloed hebben (maximale alcoholpromillage). Haal je als 16- of 17-jarige je rijbewijs? Dan ben je in de 7 jaar daarna een beginnend bestuurder. Haal je als 18-jarige je rijbewijs, dan ben je de 5 jaar daarna beginnend bestuurder. 
  • Ben je geen beginnend bestuurder, dan is het maximale alcoholpromillage 0,5‰.
Is je alcoholpromillage hoger, dan wordt dat gezien als rijden onder invloed. Ofwel, dan heb je teveel alcohol op.

Verplicht om schade te vergoeden

Veroorzaak je schade aan iemand anders, een andere auto of rijd je ergens tegenaan, dan vergoeden we de schade aan diegene van wie die auto of het object is. Dat zijn we namelijk verplicht op grond van de wet. We eisen dan van jou dat je dit schadebedrag aan ons terug betaalt.
Ook moet je zelf de schade aan je auto betalen, want je bent niet verzekerd. 
Bovendien stoppen we je verzekering. Dit registreren we bij het CIS.

Onder invloed rijden is misdrijf

Als je rijdt onder invloed van alcohol of drugs, is dat een misdrijf. Dit wordt bestraft, bijvoorbeeld met een geldboete, een verplichte cursus of het inleveren van het rijbewijs. Je kunt er zelfs gevangenisstraf voor krijgen.