Aanrijding door eigen schuld


Je veroorzaakt een aanrijding met een andere auto en daarbij ontstaat schade aan beide auto’s.

De kosten kunnen na een aanrijding snel oplopen. Volgens de wet ben je daarom verplicht je auto WA te verzekeren. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Onze WA verzekering vergoedt de schade aan de auto, personen of zaken die je hebt aangereden. Zo krijgt iedereen een vergoeding als je schade hebt veroorzaakt met je auto, en je daarvoor aansprakelijk bent.  

De WA dekking is ook onderdeel van onze WA plus verzekering en All Risk verzekering. Heb je een All Risk verzekering met dekking Aanrijding? Alleen dan is ook de schade aan je eigen auto gedekt bij een aanrijding. 

Voor het vergoeden van de schade aan de tegenpartij betaal je geen eigen risico. 

Met onze All Risk autoverzekering met dekking Aanrijding geldt het gekozen eigen risico als je ook schade hebt aan je eigen auto. Je kunt bij het afsluiten zelf kiezen of je liever een eigen risico hebt van € 0,- of €150,- of € 300,- of € 450,-

Vervelend maar waar: als we na een aanrijding schade aan anderen moeten vergoeden (Wettelijke Aansprakelijkheid) of schade aan je eigen auto (All Risk dekking), dan heeft dat gevolgen voor je no-claimkorting en/of schadevrije jaren. In het hoofdstuk ‘No-claimkorting en schadevrije jaren’ in de polisvoorwaarden lees je daar meer over. Elke aanrijding moet je bij ons melden: ook als je eigen auto daarbij geen schade heeft opgelopen.

Een aanrijding gehad? Vermeld zo precies mogelijk plaats, datum en tijdstip. En als het kan, maak dan foto's op de plek waar de schade is ontstaan. Vul altijd het schadeaangifteformulier in. Is er een tegenpartij bij betrokken, vul dan samen het formulier in en volg de instructies op het formulier op. 

Daarna kun je de schade bij ons melden. Maak hiervoor ook foto's van het ingevulde schadeaangifteformulier. Je kunt de foto's daarna in Mijn OHRA of met onze app eenvoudig uploaden.

Als je verantwoordelijk bent voor de aanrijding, krijgt de tegenpartij de hele reparatie vergoed. Heeft je auto schade na een aanrijding en heb je een All Risk autoverzekering? Dan krijg je de hele reparatie vergoed min het eigen risico.

Is het reparatiebedrag hoger dan het verschil in de waarde van je auto vlak voor en vlak na de aanrijding, dan heet dat total loss. Wij hebben een goede regeling die past bij de leeftijd van je auto toen je hem kocht en bij de autoverzekering die je gekozen hebt. Lees meer over deze dagwaarderegeling, aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling.

  • Ga na of je nog verder mag rijden met de schade die je auto heeft opgelopen bij de aanrijding.
  • Onderteken het schadeformulier alleen als je ervan overtuigd bent dat jouw kant van het verhaal goed op het formulier staat. Let erop dat ook je tegenpartij het formulier ondertekent. 
  • Doe nooit toezeggingen over de schuldvraag of schadevergoeding aan je tegenpartij. De schuldvraag en de omvang van de schade worden later beoordeeld door de verzekeraar. 
  • Is er politie bij geweest? Noteer dan het proces-verbaalnummer, de namen van de agenten en de adresgegevens van het bureau waar zij werken. Vraag of je direct een kopie van het proces-verbaal mee kunt krijgen. 
Lees meer over de OHRA Autoverzekering.