Aanrijding in Nederland met een buitenlandse auto

Je auto is beschadigd door een aanrijding in Nederland met bijvoorbeeld een auto of vrachtwagen met buitenlands kenteken.

Ben je in Nederland aangereden door een auto met een buitenlands kenteken? Dan vergoedt de dekking Aanrijding van onze All Risk verzekering de schade aan je auto. Als je een rechtsbijstandverzekering met de dekking Verkeer bij ons hebt, dan handelt DAS de overige schade verder voor je af. Dat doen zij ook als je een autoverzekering hebt met de extra dekking Rechtsbijstand.

Heb je geen All Risk verzekering, geen rechtsbijstandverzekering met de dekking Verkeer en geen autoverzekering met de extra dekking Rechtsbijstand, dan moet je zelf de schade aan je auto en de overige schade verhalen. Zo doe je dat:

 • Verzamel alle gegevens zoals naam, adresgegevens, kenteken, foto’s, getuigenverklaringen en het verzekeringsbewijs van de tegenpartij.
 • Vul samen het Europees Schadeformulier in en onderteken het.
 • Als je de dekkingen hierboven niet hebt, dan kun je via het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars achterhalen wie de Nederlandse vertegenwoordiger is van de tegenpartij.
 • Regel een schade-expert als je verwacht dat de schade hoger is dan € 500,-.
 • Stel de vertegenwoordiger van de tegenpartij aansprakelijk voor de schade, anders gebeurt er niks met je schade.
 • Die vertegenwoordiger van de tegenpartij kan een paar dingen besluiten:
  1. Hij erkent de volledige aansprakelijkheid. Je krijgt dan de hele schade vergoed.
  2. Hij erkent de aansprakelijkheid gedeeltelijk, bijvoorbeeld voor 50 procent. Dan krijg je ook een gedeeltelijke schade-uitkering van 50 procent van de schade.
  3. Hij erkent de aansprakelijkheid niet. Dan moet je je eigen schade betalen.

Heb je schade hebt aan je eigen auto? Dan geldt bij onze All Risk autoverzekering het eigen risico dat je zelf gekozen hebt. Je hebt de keus uit een eigen risico van € 0,- of € 150,- of € 300,- of € 450,-.

Vond de aanrijding plaats in Nederland? Dan geldt het Nederlandse recht: het maakt niet uit wat de nationaliteit van de andere partijen zijn.

Vermeld zo precies mogelijk plaats, datum en tijdstip van de aanrijding. Als het kan, maak dan foto's op de plek waar de schade is ontstaan. Noteer de namen en adressen, plus eventueel de kentekens van getuigen. Gaat het om een aanrijding met een vrachtwagen? Noteer dan het kenteken dat op de bestuurderscabine staat vermeld én het kenteken op de eventuele aanhanger. Maak als het mogelijk is een foto en noteer de bedrijfsgegevens als die op de vrachtwagen staan.

Je krijgt de hele reparatie vergoed min het eigen risico. Kost de reparatie meer dan je auto waard is, dan heet dat total loss. Er is een formule om de waarde van je auto te bepalen: je neemt de dagwaarde van de auto vóór de schade en daar trek je de dagwaarde direct ná de schade vanaf.

 • Blijf op de plek van het ongeval.
 • Breng jezelf en de andere betrokkenen in veiligheid.
 • Maak foto’s van de situatie en van de schade aan alle voertuigen.
 • Onderteken het schadeformulier alleen als je ervan overtuigd bent dat jouw kant van het verhaal goed op het formulier staat.
 • Let erop dat ook de tegenpartij het formulier ondertekent.
 • Doe nooit toezeggingen over de schuldvraag of schadevergoeding aan je tegenpartij. De schuldvraag en de omvang van de schade wordt later beoordeeld door de verzekeraar.
 • Als er politie bij is geweest, noteer dan het proces-verbaalnummer, de namen van de agenten en de adresgegevens van het bureau waar ze werken. Vraag of je direct een kopie van het proces-verbaal mee kunt krijgen.
 • Zorg dat je een gevarendriehoek, verbanddoos, blusapparaat en een gevarenhesje aan boord hebt. Ze zijn sowieso in veel Europese landen verplicht.
 • Kun je niet meer rijden met je auto? Of vindt het ongeluk plaats na kantooruren of in het weekend? Bel dan onze hulpdienst: +31 26 400 23 10. Je kunt ons dag en nacht bereiken, ook vanuit het buitenland.
 • Houd je OHRA-relatienummer bij de hand. Dit staat onder andere op je groene kaart.
Meer weten over onze autoverzekering? Ga je gang.