Hoe werkt die app eigenlijk?

Neem je onze nieuwe autoverzekering, dan gaat de OHRA Rij-app je ritten registreren. Op deze pagina lees je alle informatie en spelregels van de app.

Downloaden. Inloggen. Rijden maar!

Als je de autoverzekering hebt aangevraagd, ontvang je uiterlijk binnen 10 dagen een e-mail met daarin een link naar de rij-app en een tijdelijk wachtwoord. Met dit wachtwoord kan je de eerste keer inloggen. Als jouw verzekering al wel is ingegaan maar je hebt jouw tijdelijke wachtwoord nog niet ontvangen dan ben je gewoon verzekerd. Je kan alleen de app nog niet gebruiken.

Je ritten opnemen

Zodra je een account hebt, kun je de app gaan gebruiken. Je kunt je ritten op 2 manieren opnemen:

  1. Handmatig: iedere keer als je gaat rijden, start je een nieuwe rit in de app. En je stopt hem weer als je auto geparkeerd staat.
  2. Automatisch: geen zin om elke keer zelf de rij-app in te schakelen? Je kunt de app ook via bluetooth koppelen aan je auto. Als je dat eenmaal hebt gedaan (via Instellingen in de app), start de app automatisch met opnemen. Je hebt wel een bluetooth signaal nodig (bluetooth carkit of radio mag ook).

Al je ritten op een rij

Je kunt in de app al je ritten terugzien, dus waar je bent vertrokken, waar je naartoe bent gereden, hoe lang je erover deed en hoeveel kilometers het was. Ook zie je per rit je rijscore. Stap je net uit je auto? Dan kan het een paar minuten duren voordat de rit in de app verschijnt. 

Zo bepalen we je rijscore

De app meet je rijgedrag met de GPS en sensoren in je telefoon. Wat we bijhouden per 100 kilometer:

  • hoe vaak en met hoeveel je de maximum snelheid overschrijdt
  • hoe vaak je te hard optrekt
  • hoe vaak je te hard remt
We zetten de gegevens om in een rijscore met behulp van rekenregels. Deze regels hebben zich in het buitenland al bewezen. Als je bijvoorbeeld heel vaak hard remt en optrekt, heb je een grotere kans op een ongeluk. In dat geval krijg je een lagere score.

Ook het tijdstip en je locatie (binnen of buiten de bebouwde kom) zijn van invloed op je score. Als je bijvoorbeeld te hard rijdt tussen 19:00 en 05:00 uur en binnen de bebouwde kom, dan weegt dat zwaarder mee. In de app kan je precies terugvinden wat je score was en of er gekke dingen zijn gemeten. Heb je bijvoorbeeld ergens te hard geremd, dan kun je zien waar en wanneer dat was.

Tot 30% korting op je premie

Om je maandscore te bepalen tellen we alle ritten van een maand op tot 1 grote rit. Vervolgens bepalen we de score per onderdeel. Je krijgt dus een aparte score voor snelheid, optrekken en remmen. Hierop wordt je maandscore gebaseerd – en dus niet op het gemiddelde van alle ritscores.

Hoe hoger je maandscore is, hoe meer korting je krijgt. Dit bedrag krijg je weer teruggestort op je rekening. We verrekenen dat in de volgende maand. Een voorbeeld: in november heb je een score van 75. Je krijgt dan 15% korting op je premie van december. We incasseren eerst wel de volledige maandpremie, maar storten daarna weer 15% terug.

Hieronder zie je hoeveel korting je krijgt met welke score:

ScoreTeruggave premie
0-590%
60-7915%
80-10030%

Zijn er nog meer spelregels?

Wij denken dat je rijgedrag prima gemeten kan worden met een app op je telefoon. Daarom hoef je geen ingewikkeld apparaat in je auto te installeren. Wel moet je natuurlijk altijd je telefoon bij je hebben en zorgen dat de app je ritten registreert.

Het kan een keer gebeuren dat je telefoon leeg is, of dat je vergeet een rit op te nemen. Dat is geen probleem. Je moet per maand minimaal 200 kilometer aan ritten registreren om recht te hebben op korting.

En ja, je zou na 200 kilometer je telefoon thuis kunnen laten, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij gaan ervan uit dat je bewust hebt gekozen voor deze verzekering en daarom ook al je ritten opneemt.

Als je een slechte score hebt

Het idee van de verzekering is veilig rijden stimuleren. We verwachten dat je steeds beter zal gaan rijden als je daarvoor beloond wordt. Om je te helpen geven we ook tips hoe je je rijscore kunt verbeteren. Mocht je over een langere periode steeds een slechte rijscore halen, dan hebben we het recht om je verzekering te beëindigen. Je leest hier meer over in de speciale clausule [PDF] die ook op je polis staat.

Wil je iets weten? Of wil je iets kwijt?

Laat het ons vooral weten. De autoverzekering met rij-app is nog niet af en we willen graag verbeteringen doorvoeren. Dus als je iets mist, een vraag hebt of als je nog tips hebt, vertel het ons.