We gaan voorzichtig om met je gegevens

Om je rijgedrag te bepalen, verzamelt de OHRA Rij-app allerlei gegevens. Wij vinden het belangrijk dat je weet wat wij precies verzamelen en wat we daarmee doen.

Welke data verzamelt de rij-app?

De rij-app verzamelt de volgende gegevens:

  1. Je rijgedrag. We meten de snelheid van de auto, de afgelegde afstand, het tijdstip waarop je rijdt en je versnelling bij het optrekken en remmen.
  2. Je locatie. Als je de app gebruikt, registeren we de locatie van je telefoon – en daarmee dus ook van je auto.

Wat doen wij met deze gegevens?

Wij gebruiken deze gegevens om elke rit een score te geven. Daar gebruiken we rekenregels voor die zich in het buitenland al hebben bewezen. Als je vaak hard remt en optrekt en ook nog eens regelmatig te snel rijdt, krijg je een lagere score. Je hebt dan namelijk een grotere kans op een ongeluk. Ook de locatie en het tijdstip hebben invloed op je score. Rijd je bijvoorbeeld te hard binnen de bebouwde kom, dan weegt dat zwaarder mee dan in het buitengebied.
  
De ritscores bepalen samen je maandscore. En die bepaalt weer of je recht hebt op korting.

Wat doen wij nog meer met deze gegevens?

We gebruiken de data niet alleen om je maandscore te berekenen, maar ook om:

  • rijgegevens in de rij-app te tonen
  • je tips te geven om veiliger te rijden
  • je risicoprofiel te beoordelen
  • schades af te handelen
  • fraude te bestrijden
  • analyses te doen
  • onze dienstverlening te verbeteren, bijvoorbeeld mailings en de website personaliseren

Wie bewaart de gegevens?

Wij bepalen hoe de gegevens worden verzameld en gebruikt. Daar dragen we ook de verantwoordelijkheid voor. Wel besteden we de feitelijke uitvoering uit aan een daarin gespecialiseerd bedrijf. Dit bedrijf is een zogenoemde ‘bewerker’ van de gegevens. Zij verwerken en slaan de gegevens op in opdracht en onder verantwoordelijkheid van ons. Ze hebben geen toegang tot de persoonsgegevens. Alleen wij zijn dus in staat om de data van de rij-app te koppelen aan je persoonlijke gegevens.

Wie kan de data inzien?

Allereerst kun je natuurlijk zelf de gegevens inzien. Dat kan via de rij-app.
  
Wij en onze bewerker kunnen ook bij je gegevens, maar alleen voor zover dit nodig is om de overeenkomst met je uit te voeren. Normaal gesproken analyseren we niet alleen jouw data, maar kijken we naar grote hoeveelheden data. Bijvoorbeeld de gegevens van alle mannen of alle 65+’ers. We gebruiken alleen je gegevens van een specifieke rit als dat nodig is voor fraudebestrijding, ongevalsanalyse, schadebehandeling en diefstalbestrijding. Het kan dan gebeuren dat we de gegevens delen met andere partijen die bij het dossier zijn betrokken, zoals de verzekeraar van een auto waarmee je een aanrijding hebt gehad. Of als Justitie ons vraagt om gegevens te verstrekken. Dan gaat het echt om grotere zaken, zoals (een vermoeden van) fraude, een zware verkeersschade of diefstal.

Soms zijn we wettelijk verplicht om gegevens af te geven aan officiële instanties. Bijvoorbeeld bij (verdenking van) een strafbaar feit. Uiteraard laten we dat aan je weten.

Hoe lang bewaren wij de data?

Data van de rij-app blijven maximaal 7 jaar gekoppeld aan je persoonlijke gegevens (je naam, polisnummer en adres). Als je verzekering stopt, koppelen we dat los. De gegevens uit de app blijven wel bewaard en kunnen nog steeds gebruikt worden voor statistische analyses, maar jij bent niet meer herkenbaar. De maandscores en overige scores blijven wel aan jou gekoppeld.

Meer weten?

Alle informatie over data en privacy is opgenomen in ons privacy statement [PDF]. Is er nog iets onduidelijk of wil je meer weten? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag verder.