Prinsjesdag 2019 en vervoer: wat verandert er?

Op Prinsjesdag 2019 presenteert het kabinet de Miljoenennota en de plannen voor 2020. Het kabinet kondigt een nieuwe regeling voor de fiets of e-bike van de zaak aan. Dit past in de plannen om een bijdrage te leveren aan een schoon milieu. Graag vertellen we wat de maatregelen zijn voor vervoer.

Aankoopbelasting voor personenauto’s en motors

Koop je een nieuwe auto of motor dan betaal je daar belasting over, dat heet ook wel BPM. Auto’s zonder CO2-uitstoot blijven tot en met 2020 vrijgesteld van BPM. Zonder BPM bespaar je op het aankoopbedrag van deze nieuwe auto. Daarnaast geldt een volledige vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting op voertuigen zonder CO2-uitstoot als stimulans om een nieuwe, schonere auto te kopen. Deze belastingmaatregelen maken de aanschaf van zo'n auto een stuk betaalbaarder. 

Aan de andere kant wordt het rijden in een dieselpersonenauto of dieselbestelauto ontmoedigd. Rijd je in een dieselpersonenauto en is de fijnstofuitstoot van je voertuig hoger dan 5 mg per kilometer? Dan geldt er een extra opslag van 15% op je motorrijtuigenbelasting.

Heb je een auto van de zaak?

Per 1 januari 2020 stijgt het verlaagde bijtellingspercentage naar 8%. Dit percentage geldt voor elektrisch aangedreven nul-emissievoertuigen met een catalogusprijs tot en met € 45.000,- (nu nog 4% over maximaal € 50.000,-). Is de catalogusprijs hoger dan € 45.000,-, dan is de bijtelling 22%. Voor een nul-emissievoertuig dat op waterstof rijdt is er geen begrenzing en blijft de bijtelling 4%, ook bij een catalogusprijs boven € 45.000,-. De wijziging geldt voor auto’s die 1 januari 2020 of later als datum 1e toelating op de weg hebben. In de jaren na 2021 stijgt de bijtelling over de eerste € 40.000 totdat in 2026 geen onderscheid meer bestaat tussen elektrische en gewone auto’s van de zaak. Het kabinet moet deze maatregel nog in een wetsvoorstel opnemen. 

Naar verwachting geldt vanaf 2021 voor alle soorten auto's 22% bijtelling en neemt het voordeel van elektrisch rijden voor de zakelijke rijder af.

CO2-uitstootBijtelling 2020
0 gram/km (nul-emissie)8%
1 of meer gram/km22%

Bijtelling 7% voor fiets of e-bike van de zaak

In 2020 gaat een nieuwe regeling voor de fiets of e-bike van de zaak aan. Belangrijkste wijziging is dat werknemers die via hun werkgever een (lease)fiets ter beschikking krijgen die zij ook privé-gebruik mogen gebruiken, een vaste bijtelling krijgen van 7 procent. De werkgever en de werknemer bepalen dan onderling of de werkgever het gehele leasebedrag van de fiets betaalt, of dat de werknemer meebetaalt. Vaak is de bijtelling maar een paar euro per maand.

Invoering vliegbelasting

Het kabinet heeft het voornemen een vliegbelasting in te voeren. Hiermee wil het kabinet vliegen, dat zorgt voor veel CO2-uitstoot, ontmoedigen. Ook dit past in de ambitie van het kabinet voor een schoner milieu.

Heb je een eigen huis?

Lees dan wat de maatregelen zijn voor je eigen woning.

Overige wijzigingen

Bekijk hier de overige wijzigingen Prinsjesdag.

Lees meer