Auto lenen. Zonder. Gedoe.

 • Per dag al vanaf € 6,- af te sluiten
 • Geen financieel nadeel bij schade
 • Meerdere bestuurders toegestaan

Geen gedoe met een geleende auto

Leen jij weleens de auto van je ouders om op vakantie te gaan? Of die van je buurman om spullen te verhuizen? Dan is er de OHRA Leenautoverzekering. Dat is wel zo fijn voor jou én de eigenaar van de auto. Want hoe voorzichtig je ook bent met de geleende auto er kan toch per ongeluk iets gebeuren waardoor je schade rijdt. En dat is heel vervelend! Die schade aan de geleende auto is namelijk niet altijd verzekerd. De premie van de autoverzekering van de eigenaar kan hierdoor zelfs een stuk duurder worden. De OHRA Leenautoverzekering lost dit soort nadelige financiële gevolgen voor je op.

Wat is verzekerd met de leenautoverzekering

Je kunt je geleende auto per dag verzekeren. De dekking van de leenautoverzekering hangt af van hoe de geleende auto verzekerd is. Er is een dekking voor WA of WA Plus verzekerde auto’s en voor All Risk verzekerde auto’s.

Je geleende auto is WA/WA Plus verzekerd
Vanaf € 7,- ben je verzekerd voor:

 • Eigen risico
 • Terugval schadevrije jaren. Je krijgt minimaal € 250,- vergoed
 • Aanrijding. Schade aan de auto doordat je bijvoorbeeld tegen een paaltje rijdt
Bereken je premieMeer informatie

Je geleende auto is All Risk verzekerd
Vanaf € 6,- ben je verzekerd voor:

 • Eigen risico
 • Terugval schadevrije jaren. Je krijgt minimaal € 250,- vergoed
Bereken je premieMeer informatie

Waarom kiezen bestuurders voor een leenautoverzekering?

Wanneer kies je voor de leenautoverzekering? Veel mensen lenen weleens een auto om er even op uit te gaan of om die zware kast te verhuizen. Lees waarom deze bestuurders een auto lenen:

Jort ging surfen in Spanje

"Ik had de geleende auto voor vakantie nodig. Mijn eigen auto is te klein om in Spanje te gaan surfen met vrienden."

Anne ging met de kinderen op pad

“Ik heb meestal een auto nodig omdat we met ons gezin ergens naar toe willen. Met de trein wordt het dan onhandig.“

Sander ging naar een meeting

“Ik leen regelmatig de auto van mijn buurman. Afsluiten is zo gedaan, voor mij werkt dit ideaal.“

Veelgestelde vragen

Dat is op zich juist. Maar niet alle schades zijn altijd gedekt. Gebruik onze tool, daarin leggen we alles uit. De auto die je leent kan door de eigenaar namelijk op verschillende manieren verzekerd zijn. Wij leggen even uit hoe het zit.

 • Wettelijke aansprakelijkheid (WA): Met een WA-verzekering zijn schades die jij toebrengt aan iemand anders gedekt. Andere schades aan de eigen auto zijn niet verzekerd, bijvoorbeeld als je tegen een paaltje rijdt.
 • WA + Beperkt casco: Naast de schades die je aan iemand anders toebrengt zijn met een beperkt casco verzekering ook diefstal-, inbraak-, brand-, storm-, hagel-, ruit-schades en aanrijdingen met dieren verzekerd.
 • WA + All Risk of volledig casco: Met een All Risk of volledig casco verzekering zijn, naast boven genoemde schades, onder andere ook de schades verzekerd die jij zelf toebrengt aan de auto. Bijvoorbeeld als je een paaltje raakt.

Als jij een schade veroorzaakt aan iemand anders dan kan de verzekering van de eigenaar van de auto deze schade gaan betalen. Maar als een autoverzekering gebruikt wordt, dan gaat dit ten koste van de no-claimkorting. Dat betekent dat de eigenaar van de auto meer premie gaat betalen omdat zijn no-claimkorting lager wordt. Minder korting, betekent immers een hogere premie. Ook daar is de OHRA Leenautoverzekering voor!

Als de eigenaar van de auto meer premie gaat betalen dan betaalt onze leenautoverzekering altijd € 250,- als compensatie voor de hogere premie. Mocht de premiestijging meer zijn dan € 250,- dan kan de eigenaar van de auto ook een hoger bedrag terug krijgen van de OHRA Leenautoverzekering.

Ja dat mag. Dat is natuurlijk super fijn als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. En wel zo veilig om regelmatig af te wisselen.

We bieden ook buitenlanddekking. Dit moet je wel aanvinken als je onze leenautoverzekering aanvraagt. De kosten voor buitenlanddekking zijn € 1 per dag.

Met de OHRA Leenautoverzekering ben je goed verzekerd bij schade aan de geleende auto. Maar helaas dekken we nog niet alle mogelijke situaties. Onderstaande dekkingen biedt onze leenautoverzekering niet:

 • Pechhulp
 • Ongevallen inzittenden
 • Schade inzittenden
 • Rechtsbijstand

Als de eigenaar van de auto één of meerdere van bovenstaande dekkingen heeft dan kan je hier waarschijnlijk wel gebruik van maken. Maar deze moet de eigenaar dan al hebben afgesloten bij zijn huidige verzekeringsmaatschappij. Check dus voor de zekerheid ook even waar de eigenaar op dit moment nog meer voor verzekerd is.

Je kunt de leenautoverzekering NIET gebruiken als de eigenaar meerijdt omdat er dan geen sprake meer is van lenen. De eventuele schade valt dan onder de bestaande autoverzekering.

Met de leenautoverzekering weet je dat degene waarvan je de auto leent geen financieel nadeel ondervindt bij schade aan zijn of haar auto. Ook het vergoeden van de terugval in no-claimkorting hoort daarbij. Hoe berekenen we dat? Als de eigenaar terugvalt in no-claimkorting, vergoeden we altijd een bedrag van € 250,-. Het kan zijn dat de premiegevolgen de komende 5 jaar veel hoger liggen. In dat geval kan de eigenaar van de auto bij zijn huidige verzekeraar een berekening opvragen hoeveel premie hij de komende vijf jaar meer gaat betalen. Daarnaast hebben wij een opgave van het schadebedrag nodig. Wij kijken dan wat gunstiger is om te betalen. Er zijn namelijk twee situaties mogelijk:

 1. De premie die de eigenaar meer gaat betalen is lager dan het schadebedrag. Wij betalen maximaal het bedrag wat de eigenaar de komende 5 jaar meer gaat betalen.
 2. Het schadebedrag is lager dan de premie die de eigenaar meer gaat betalen. In dat geval betalen we het schadebedrag aan de eigenaar. De eigenaar kan dan de geclaimde schade terugbetalen aan zijn verzekeraar, waardoor de verzekeraar de no-claimkorting kan herstellen. De schade is dan immers niet meer geclaimd. Dit klinkt ingewikkeld, maar op deze manier houden we de premie van leenautoverzekering laag!

Soms heeft een geclaimde schade geen gevolgen voor de no-claimkorting. Dit is bijvoorbeeld het geval als de eigenaar al jarenlang schadevrij rijdt. Op een gegeven moment heb je namelijk de maximale korting bereikt. Na een schade val je dan wel in jaren terug, maar niet in korting. Als jij dus een schade veroorzaakt, heeft dit geen directe financiële gevolgen voor de eigenaar.

Heeft de eigenaar op een later moment zelf een schade (dus niet gedekt op de leenautoverzekering)? Dan gaat dat weer ten koste van zijn schadevrije jaren. Mogelijk zijn er nu wel premiegevolgen. Als er zich een nieuwe schade voordoet, dan betalen wij geen vergoeding. Daarom betalen wij bij een schade onder de leenautoverzekering altijd minimaal € 250,- ook al heeft de schade geen gevolgen op de no-claimkorting.

Het kan zijn dat de huidige autoverzekering een eigen risico heeft. De eigenaar moet mogelijk dan een deel van de schade zelf betalen. Ook dat bedrag wordt vergoed door de leenautoverzekering.

Nee, we bieden geen dekking als het gaat om een huurauto. De leenautoverzekering is uitsluitend bedoeld voor geleende auto’s.

Je ontvangt geen groene kaart. Ga je naar het buitenland? Neem dan de groene kaart van de bestaande autoverzekering mee.

Helaas bieden we nog geen pechhulp met de leenautoverzekering. Kijk dus even of de eigenaar van de auto dit al geregeld heeft.

Je kunt de leenautoverzekering NIET gebruiken als de eigenaar meerijdt omdat er dan geen sprake meer is van lenen. De eventuele schade valt dan onder de bestaande autoverzekering.

Tips voor je autoverzekering

De contactinformatie voor de OHRA Leenautoverzekering is anders dan voor andere OHRA verzekeringen.

Meer informatie