Wel of geen winterbanden? Het wat, waarom en wanneer.

Het is weer winterbandentijd. Maar wat is nu het verschil tussen zomer- en winterbanden, wanneer zet je winterbanden op je auto en heb je ze nou echt nodig? Wij vertellen je er meer over.

Winterbanden vs zomerbanden

Dat winterbanden meer grip hebben op de weg wist je waarschijnlijk al. De inkepingen (lamellen) in de winterband, zorgen ervoor dat je meer grip op de weg hebt als je moet optrekken en remmen. Of wanneer je een bocht neemt.
Maar winterbanden hebben ook een andere samenstelling van het rubber. Hierdoor blijft deze ook bij lagere temperaturen flexibel zodat het profiel meer grip op de weg houdt. Het rubber van zomerbanden wordt bij lagere temperaturen juist harder. Hierdoor heb je niet alleen minder grip op de weg, maar het zorgt ook voor meer geluid van de banden.

Wanneer zet je winterbanden op je auto?

Er is geen vast moment om je banden te verwisselen naar winterbanden. Daar is het weer in ons land te onvoorspelbaar voor. Vuistregel is: wanneer de temperatuur onder de 7°C daalt, is dat een goed moment om winterbanden op je auto te zetten.

Wanneer de temperatuur onder 7 graden Celcius komt, is de remafstand met winterbanden namelijk korter dan met zomerbanden. Ga je bijvoorbeeld 100km per uur? Dan sta je bij plotseling remmen met winterbanden 4 meter eerder stil dan met zomerbanden.

Vooral als het sneeuwt, is de remweg met winterbanden meer dan de helft korter dan met zomerbanden. Rijd je met 50 km per uur, dan sta je maar liefst 28 meter eerder stil! Ook de trekkracht van je auto op sneeuw is veel groter met winterbanden.

De keuze om wel of geen winterbanden op je auto te zetten is erg afhankelijk van je rijgedrag. Rijd je niet vaak en laat je de auto liever staan bij winterse omstandigheden? Dan kun je er voor kiezen om met zomerbanden door te rijden. Pas dan wel je rijgedrag bij winterse omstandigheden aan.

Ben je juist een echte kilometervreter en zit je vaak in de auto? Of ga je op wintersport? Dan is zijn winterbanden een verstandige keuze. De kans dat je ook in winterse omstandigheden zult rijden, is dan veel groter.

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland

In Nederland mag je in de winter gewoon met zomerbanden rijden. Maar in Duitsland en echte wintersportlanden zoals Oostenrijk en Zwitserland, zijn winterbanden verplicht in de winter of bij winterse omstandigheden. Mocht je daar worden betrapt met zomerbanden of betrokken raken bij een ongeluk met zomerbanden, dan zijn de consequenties niet mals. Goed om voor vertrek dus even de wet- en regelgeving op winterbanden te controleren.

Winterbanden in de zomer 

Heb je winterbanden op je auto gezet? Dan kun je ze er het beste weer voor de zomermaanden afhalen. De redenen daarvoor:

  • In de zomer hebben winterbanden juist een langere remweg dan zomerbanden
  • De wegligging van winterbanden is in de zomer minder goed
  • Winterbanden slijten in de zomer harder door de hogere temperatuur. En juist dat profiel heb je in de winter nou net nodig

Conclusie

In Nederland zijn winterbanden tijdens winterse omstandigheden of in de winter niet verplicht. De keuze om wel of geen winterbanden onder je auto te zetten is afhankelijk van hoeveel je rijdt en waar je heen gaat. Rijd je weinig en blijf je bij winters weer liever thuis? Dan kun je ervoor kiezen om op zomerbanden door te rijden.

Zit je juist vaak in de auto? Of ga je op wintersport? Dan is de kans dat je ook bij winterse omstandigheden moet rijden veel groter en zijn winterbanden een verstandige keuze. In Duitsland en de Alpenlanden zijn winterbanden verplicht en ook zeker geen overbodige luxe. Bij sneeuw is je remweg met winterbanden namelijk de helft korter en is de trekkracht van je auto veel groter dan wanneer je op zomerbanden rijdt.

De kosten voor 4 winterbanden zijn misschien een drempel om je zomerbanden te vervangen. Maar bedenk dat zowel je zomer- als winterbanden half zo snel slijten en twee keer zo lang mee gaan.