Zijn winterbanden wel of niet nodig? Het wat, waarom en wanneer.

Als het weer kouder wordt, is dat vaak het moment om na te denken over je winterbanden. Maar zijn winterbanden wel echt nodig? En wat is het verschil tussen zomerbanden, winterbanden en allseasonbanden? Wij vertellen je er meer over. 

Zomerbanden, winterbanden of allseasonbanden

Voor een goede grip op de weg, is het belangrijk dat het rubber van je banden niet te hard is. Maar welk type band is in welke situatie het beste?

Zomerbanden

Zomerbanden zijn het beste bij temperaturen boven de 7 graden. Als het kouder is dan 7 graden wordt het rubber van zomerbanden te hard. Hierdoor wordt de grip minder en remafstand langer. Dit is goed te merken als de weg nat, besneeuwd of glad is.

Winterbanden 

Winterbanden zijn het beste voor temperaturen onder de 7 graden. Ook bij lage temperaturen blijft het rubber van de winterband zacht genoeg. Daarnaast hebben winterbanden meer inkepingen (lamellen). Dit zorgt beide voor meer grip bij temperaturen onder de 7 graden en natte, gladde of besneeuwde wegen. Goed dus als je op wintersport gaat. Boven de 7 graden wordt het rubber van een winterband te zacht. De grip wordt dan minder, de banden slijten sneller en het brandstofverbruik wordt hoger. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar in andere landen wel. Lees je van tevoren altijd goedi n.

Allseasonbanden

Allseasonbanden zijn geschikt voor temperaturen van ongeveer 25 tot -10 graden. Omdat Nederland een mild klimaat heeft, komen extreme temperaturen weinig voor. Allseasonbanden zijn daarom in Nederland een goed compromis. Ook kan het kosten schelen: je hoeft maar één set banden aan te schaffen en je betaalt niet voor opslaan en monteren van de zomer- en winterbanden. Toch zijn er ook nadelen aan allseasonbanden. In de winter en zomer werken allseasonbanden minder goed dan zomer- of winterbanden. In de winter merk je dat vooral bij lage temperaturen en bij natte, gladde of besneeuwde wegen. De grip wordt minder en de remweg langer. Allseasonbanden zijn zachter dan zomerbanden. Gebruik je allseasonbanden in de zomer? Dan heb je een langere remweg, een andere stuurbeweging en slijten je banden sneller. 

Winterbanden of allseasonbanden in Duitsland en Oostenrijk?

Als je in winterse omstandigheden rijdt, met ijzel, sneeuw, hellingen en koude temperaturen, zijn winterbanden een veiligere keuze dan allseasonbanden. Simpel. Wil je toch met allseasonbanden op wintersport? Zorg dan dat je van de regels per land op de hoogte bent.

Duitsland: winterbanden óf allseasonbanden

In Duitsland moet je auto van oktober tot april bij winterse omstandigheden voorzien zijn van winterbanden. Er zijn uitzonderingen op allseasonbanden. Deze worden namelijk ook als winterbanden beschouwd als er een sneeuwvloksymbool op de band staat. Als je banden alleen een M+S symbool hebben én voor 2018 zijn gemaakt, worden ze ook gezien als winterbanden. Op de zijkant van de band staat de productiedatum. Ontdek de overige regels, zodat je zeker weet dat je voor het juiste kiest. 

Oostenrijk: winterbanden óf allseasonbanden

In Oostenrijk is het van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden verplicht om op winterbanden te rijden. Wettelijk gezien zijn dit banden met een M+S symbool. Dit staat dus ook op de meeste allseasonbanden. Twijfel? Check de ANWB-website.

Het is goed om voor vertrek de wet- en regelgeving op winterbanden te controleren en je hier aan te houden. Als je wordt betrapt of betrokken raakt bij een ongeluk met banden die niet zijn toegestaan, dan zijn de consequenties niet mals. 

Conclusie winterbanden of allseasonbanden: 

De keuze om wel of geen winterbanden onder je auto te zetten, is afhankelijk van hoeveel je rijdt en waar je naartoe gaat. Rijd je weinig kilometers, ga je niet met de auto op wintersport en rijd je niet in winterse omstandigheden? Dan kun je voor allseasonbanden kiezen. Pas dan wel je rijgedrag bij winterse omstandigheden aan.. 

In de andere gevallen zijn winterbanden een verstandige keuze. De kans is namelijk groot dat je ook in winterse omstandigheden zult rijden. Winterbanden zijn geen dan overbodige luxe. In de winter is je remweg met winterbanden namelijk voor de helft korter, je hebt meer grip op de weg en de trekkracht van je auto is groter dan wanneer je op allseason- of zomerbanden rijdt. 

De extra kosten voor zomer- en winterbanden zijn misschien hoger dan die van allseasonbanden. Maar bedenk dat zowel je zomer- als winterbanden half zo snel slijten en twee keer zo lang mee gaan. Met zomer- en winterbanden doe je gemiddeld 6 jaar, met allseasonbanden doe je gemiddeld 3 jaar. 

Ook interessant voor jou

Hoe is je auto verzekerd als je 'm uitleent?

Wij vertellen je hoe het zit.

De groene kaart. Verplicht of niet?

Zo zit het met een internationaal verzekeringsbewijs, voorheen de groene kaart.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto