Welke autoverzekering moet ik nemen? WA, WA Plus of All-Risk dekking

Als je een autoverzekering wilt afsluiten, heb je keuze drie verschillende verzekeringen: WA, WA Plus (beperkt casco) en All-Risk (volledig casco). Maar welke kun je nou het beste nemen? Om een keuze te kunnen maken is het belangrijk om uit te zoeken welke dekking bij jouw auto past. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat 65% van de Nederlanders niet de meest geschikte autoverzekering voor hun auto afsluit. Met de juiste autoverzekering voorkom je dat je teveel premie betaalt in verhouding tot de vergoeding die je van de verzekeraar krijgt bij schade. We leggen je graag uit welke autoverzekering jij het beste kunt nemen. 

Autoverzekering verplicht in Nederland

Voordat we de verschillen uitleggen, is het goed om te weten dat je volgens de wet als autobezitter minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd moet zijn. Ook als je niet in de auto rijdt en hem bijvoorbeeld een jaar in de garage laat staan. Gebruik je je auto tijdelijk niet? Dan kun je je verzekering in sommige gevallen 'opschorten'. Je schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars dan nog 3 jaar geldig en je betaalt in die periode geen premie.

Rijd je toch onverzekerd rond, dan betaal je niet alleen een flinke boete voor onverzekerd rijden. Je moet ook de schade die je met je auto veroorzaakt zelf betalen. En dat kan flink oplopen.

Welke autoverzekering moet ik nemen?

Wat de beste autoverzekering voor jouw auto is, hangt vooral af van de leeftijd en de waarde van je auto. Is je nieuwe auto bijvoorbeeld total loss, dan is het fijn als je daar nog de dagwaarde voor vergoed krijgt. Datzelfde geldt voor een duurdere auto. Ook het risico dat je wilt nemen dat je eventuele schade zelf betaalt, is van invloed op je keuze. Heb je een oudere, goedkopere auto? Dan durf je misschien het risico te lopen dat je zelf de reparatiekosten moet betalen als je met je auto tegen een muurtje aanrijdt.

WA autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid)

De WA autoverzekering is de minst uitgebreide en dus goedkoopste autoverzekering. Met een WA verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die jij als bestuurder aan de auto of spullen van een ander veroorzaakt. Schade aan je eigen auto is met een WA verzekering niet gedekt. Die zul je dus zelf moeten betalen. Omdat de WA verzekering verplicht is, sluit je bij een WA Plus (beperkt casco) of All-Risk (volledig casco) autoverzekering ook altijd een WA verzekering af.

Wanneer kies je voor een WA autoverzekering?

Een WA verzekering, zonder andere modules, wordt meestal door autobezitters van auto's ouder dan 10 jaar gekozen. De extra premie die je betaalt voor een uitgebreidere autoverzekering, vinden zij niet opwegen tegen de uitkering die je nog ontvangt bij schade. De waarde van je auto en je bereidheid en financiële mogelijkheden om bij eventuele schade zelf de kosten te betalen, spelen een belangrijke rol. Je beslist zelf wat het beste is voor jou en je auto. 

WA Plus (beperkt casco) autoverzekering

De WA Plus of beperkt casco autoverzekering wordt vaak afgesloten voor auto's van 6 tot 10 jaar oud. Met een WA Plus verzekering is niet alleen de schade die jij bij een ander veroorzaakt gedekt, maar ook bepaalde schades aan je eigen auto. Denk aan brand- of stormschade en bijvoorbeeld diefstal van je auto. Een WA Plus (beperkt casco) verzekering is altijd inclusief WA.

All-Risk (volledig casco) autoverzekering

Heb je een nieuwe of jonge auto? Dan is een All-Risk (volledig casco) verzekering voor veel mensen de beste autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide verzekering voor je auto. Je krijgt met een All-Risk autoverzekering zowel de schade die je als bestuurder zelf aan je eigen auto veroorzaakt vergoed, als schade die je veroorzaakt aan de auto of eigendommen van een ander. Ook bij deze autoverzekering ben je altijd ook WA verzekerd.

WA Plus of All-Risk autoverzekering

De WA Plus en All-Risk autoverzekering verschillen in de dekking voor schades aan je eigen auto. Voor schade aan (spullen van) een ander ben je in beide gevallen verzekerd via de WA dekking. De WA Plus verzekering biedt dekking voor een aantal schadeoorzaken aan je eigen auto. Denk aan schade door storm of brand, ruitschade en inbraak of diefstal. Eigen schade door een aanrijding is via een WA Plus verzekering niet gedekt. Met een All-Risk autoverzekering ben je wel gedekt voor schade door een aanrijding die je zelf veroorzaakt. Als een ander de schade veroorzaakt, valt dit onder de WA verzekering van de veroorzakende partij. Welke verzekering je het beste kunt kiezen hangt af van de leeftijd en waarde van de auto en welk financiële risico je wilt lopen.  

Goed om te weten

Bij een WA Plus en All-Risk autoverzekering wordt schade aan je eigen auto in sommige gevallen vergoed. Afhankelijk van de schade kan dit wel invloed hebben op je schadevrije jaren en dus de premie die je betaalt.

Nieuwwaarderegeling

Wil je een nieuwe auto verzekeren? Let dan bij een All-Risk (volledig casco) verzekering ook altijd op of je standaard een nieuwwaarderegeling hebt. Met deze regeling vergoedt je verzekeraar de nieuwwaarde van je auto als deze total-loss is of gestolen wordt. Bij sommige verzekeraars ben je hier niet standaard voor verzekerd. Je kunt dan bedrogen uitkomen als iemand er met je gloednieuwe auto vandoor gaat. Je krijgt in dat geval alleen de dagwaarde vergoed en die ligt vaak duizenden euro's lager. 

Aanschafwaarderegeling tweedehands auto

Check bij een tweedehands auto of je een aanschafwaarderegeling hebt bij je All-Risk verzekering. Met deze regeling krijg je bij diefstal of totalloss van je auto, de aanschafwaarde vergoed in plaats van de dagwaarde. Bij totalloss gaat nog wel de restwaarde van je auto van je vergoeding af. 

Belangrijke aanvullende verzekering: Schadeverzekering voor Inzittenden

Bij je autoverzekering kun je vaak nog aanvullende verzekeringen kiezen. Kijk altijd goed wat het beste bij jouw situatie past. Een aanvullende verzekering die vaak wordt afgesloten, is de Schade inzittendenverzekering. Hiermee ontvangen de bestuurder en de inzittenden van je auto bij een ongeval een vergoeding bij persoonlijk letsel en schade aan spullen. Je kunt deze aanvullende verzekering bij elk type autoverzekering afsluiten.

Conclusie

Neem even de tijd om de beste autoverzekering voor jouw auto te kiezen. In de praktijk blijkt vaak:

Leeftijd auto Autoverzekering
0-5 jaar All-Risk (volledig casco)
6-10 jaar WA Plus (beperkt casco)
12+ jaar WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)
  • Naast de leeftijd van je auto en waarde van je auto, is ook het financiële risico dat je wilt lopen van invloed op de keuze voor een autoverzekering. 
  • Ben je eruit of je een WA, WA Plus of All-risk verzekering voor je auto wilt? Kijk dan ook altijd naar de voorwaarden van verschillende verzekeraars. Bij de ene verzekeraar krijg je bij schade misschien een hoger bedrag bij schade uitgekeerd dan bij de ander. 
  • Heb je een nieuwe auto en wil je een All-Risk autoverzekering? Check dan ook of er een nieuwwaarderegeling is. Kies je een All-Risk autoverzekering voor je tweedehans auto (occasion), check dan of er een aankoopwaarderegeling is.
  • Bij een autoverzekering kun je meestal aanvullende dekkingen kiezen. Kijk goed wat bij jouw situatie past.  
  • Bekijk om de paar jaar of je autoverzekering nog wel bij je auto past. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer je schade hebt en onderverzekerd blijkt te zijn. Of teveel premie betalen voor een autoverzekering die weinig vergoedt in geval van schade aan je auto. Neem dus even de tijd om te bepalen welke autoverzekering de beste is voor jouw auto. 

Heb je al een autoverzekering bij OHRA en past een andere dekking beter bij jouw situatie? Dan kun je je autoverzekering heel makkelijk aanpassen via Mijn OHRA

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.