WA, WA Plus of All-Risk. Welke autoverzekering past het beste bij jouw auto?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat maarliefst 65% van de Nederlanders niet de meest geschikte autoverzekering voor hun auto afsluit. Nieuwe auto's zijn soms onderverzekerd en oudere auto's zijn vaak oververzekerd. Maar welke autoverzekering past nu het beste bij jouw auto?

Met de juiste autoverzekering voorkom je dat je teveel premie betaalt in verhouding tot de vergoeding die je van de verzekeraar krijgt bij schade. Je kunt voor je auto uit verschillende verzekeringen kiezen: de WA verzekering, WA Plus (beperkt casco) en All-Risk (volledig casco) autoverzekering.

Wat je moet weten over de autoverzekering

Zodra je een auto in je bezit hebt, moet je volgens de wet aan 2 verplichtingen voldoen:

1. Je auto moet altijd verzekerd zijn.

Zodra je een auto in je bezit hebt, moet deze verzekerd zijn. Ook als je er niet in rijdt en hem bijvoorbeeld een jaar in de garage laat staan. Gebruik je je auto tijdelijk niet? Dan kun je je verzekering soms 'opschorten'. Je schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars dan nog 3 jaar geldig en je betaalt in die periode geen premie.

Rijd je toch onverzekerd rond, dan betaal je niet alleen een flinke boete voor onverzekerd rijden. Je zult ook de schade die je met je auto veroorzaakt zelf moeten betalen. En dat kan flink oplopen.

2. Je auto moet tenminste WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd zijn.

De WA-verzekering is de minst uitgebreide en dus goedkoopste autoverzekering. Hiermee vergoedt je verzekeraar de meeste schades die jij als bestuurder aan andere personen en hun eigendommen veroorzaakt. Je bent dus niet verzekerd voor schade aan je eigen auto als je deze zelf hebt veroorzaakt. Als een andere bestuurder schade aan jouw auto of je eigendommen veroorzaakt, wordt dit vergoed via de WA verzekering van die persoon.

Welke autoverzekering kies je?

Welke autoverzekering het beste bij jouw auto past, hangt vooral af van de leeftijd en de waarde van je auto. Is je nieuwe auto bijvoorbeeld total loss, dan is het fijn als je daar nog de dagwaarde voor vergoed krijgt. Datzelfde geldt voor een dure auto. Maar ook het risico dat jij wilt nemen dat je eventuele schade zelf betaalt, is van invloed op je keuze. Heb je een oudere, goedkopere auto? Dan durf je misschien wat meer risico te lopen dat je zelf reparatiekosten moet betalen als je schade aan je auto hebt.

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Met de WA verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die jij als bestuurder aan de auto of spullen van een ander veroorzaakt. Je verzekeraar vergoedt dan de schade aan de andere persoon of zijn eigendommen. Schade aan je eigen auto zul je met een WA verzekering zelf moeten betalen. Omdat dit een verplichte verzekering is, sluit je bij een WA Plus (beperkt casco) of All-Risk (volledig casco) autoverzekering ook altijd een WA verzekering af.

Veel mensen sluiten alleen een WA verzekering, zonder andere modules, af voor auto's ouder dan 10 jaar. Zij vinden dat de extra premie die je betaalt voor een uitgebreidere autoverzekering, niet opweegt tegen de uitkering die je nog ontvangt bij schade. Maar het hangt natuurlijk ook af van de waarde van je auto. Je beslist zelf wat het beste is voor jou en je auto. Ook je bereidheid om bij eventuele schade zelf de kosten te betalen en je financiële mogelijkheden spelen een rol.

WA Plus (beperkt casco)

De WA Plus of beperkt casco autoverzekering wordt door veel mensen vooral afgesloten voor auto's van 6 tot 10 jaar oud. Met deze verzekering is niet alleen de schade die jij bij een ander veroorzaakt verzekerd, maar ook bepaalde schades aan je eigen auto, zoals door brand of storm, en diefstal van je auto. Kies je voor beperkt casco, dan is dit altijd inclusief WA. Deze verzekering wordt daarom ook een WA Plus verzekering genoemd.

All-Risk (Volledig casco)

Heb je een nieuwe auto? Dan is een All-Risk (volledig casco) verzekering voor veel mensen de beste autoverzekering voor je auto. Dit is de meest uitgebreide verzekering voor je auto. Je krijgt met een All-Risk autoverzekering zowel de schade die je zelf als bestuurder veroorzaakt aan je eigen auto, als schade die je veroorzaakt aan de auto of eigendommen van een ander, vergoed. Ook bij deze autoverzekering ben je altijd ook WA verzekerd.

Nieuwwaarderegeling

Wil je een nieuwe auto verzekeren? Let dan bij een All-Risk (volledig casco) verzekering ook altijd op of je standaard een nieuwwaarderegeling hebt. Met deze regeling vergoedt je verzekeraar de nieuwwaarde van je auto als deze total-loss is of gestolen wordt. Bij sommige verzekeraars ben je hier niet standaard voor verzekerd. Je kunt dan bedrogen uitkomen als iemand er met je gloednieuwe auto vandoor gaat. Je krijgt in dat geval alleen de dagwaarde vergoed en die ligt vaak duizenden euro's lager. 

Aanschafwaarderegeling

Check bij een tweedehands auto of je een aanschafwaarderegeling hebt bij je All-Risk verzekering. Met deze regeling krijg je bij diefstal of totalloss van je auto, de aanschafwaarde vergoed in plaats van de dagwaarde. Bij totalloss gaat nog wel de restwaarde van je auto van je vergoeding af. 

Belangrijke aanvullende verzekering: Schadeverzekering voor Inzittenden

Bij je autoverzekering kun je vaak nog aanvullende verzekeringen kiezen. Kijk altijd goed wat het beste bij jouw situatie past. Een aanvullende verzekering die veel mensen afsluiten, is de Schade Inzittenden verzekering. Hiermee ontvangen de bestuurder en de inzittenden van je auto een vergoeding bij persoonlijk letsel en materiële schade bij een ongeval. Je kunt deze aanvullende verzekering bij elk type autoverzekering afsluiten.

Goed om te weten

Bij een WA Plus en All-Risk autoverzekering wordt schade aan je eigen auto in sommige gevallen vergoed. Afhankelijk van de schade kan dit wel invloed hebben op je schadevrije jaren en dus de premie die je betaalt.

Conclusie

Neem even de tijd om de beste autoverzekering voor jouw auto te kiezen. In de praktijk:

Leeftijd auto Autoverzekering
0-5 jaar All-Risk (volledig casco)
6-10 jaar WA Plus (beperkt casco)
12+ jaar WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

 

  • Naast de leeftijd van je auto, is ook de waarde van je auto van invloed op je keuze voor een autoverzekering. En ook hoeveel risico jij wilt nemen dat je eventuele schade zelf betaalt.
  • Ben je eruit of je een WA, WA Plus of All-risk verzekering voor je auto wilt? Kijk dan ook altijd naar de voorwaarden van verschillende verzekeraars. Bij de ene verzekeraar krijg je bij schade misschien een hoger bedrag bij schade uitgekeerd dan de ander. 
  • Heb je een nieuwe auto en wil je een All-Risk autoverzekering? Check dan ook of er een nieuwwaarderegeling is. Kies je een All-Risk autoverzekering voor je occasion, check dan de aankoopwaarderegeling.
  • Bekijk om de paar jaar of je autoverzekering nog wel bij je auto past. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer je schade hebt en onderverzekerd blijkt te zijn. Of teveel premie betalen voor een autoverzekering die weinig vergoedt in geval van schade aan je auto. Neem dus even de tijd om te bepalen welke autoverzekering de beste is voor jouw auto. 

Heb je al een autoverzekering bij OHRA en past een andere dekking beter bij jouw situatie? Dan kun je je autoverzekering heel makkelijk aanpassen via Mijn OHRA