Tweedehands auto kopen. 10 slimme tips.

Je gaat een tweedehands auto kopen. Lastig als je zelf niet veel verstand van auto's hebt. Gelukkig hebben wij een paar slimme tips voor je. Zo ben je alvast een eind op weg.

1. Neem iemand mee

Dit is de beste tip die we je kunnen geven. Heb je niemand in je kennissenkring die verstand van auto's heeft? Ga dan toch samen met iemand naar de auto kijken. Een ander ziet, hoort en weet weer andere dingen dan jij.

2. Maak een proefrit

Maak altijd een proefrit van minimaal 20 minuten. Zorg dat de radio uit staat en let tijdens het rijden op geluiden. Rammelt of trilt er iets? Dan kan dit betekenen dat de wielen niet in orde zijn. Let ook op als je remt. Als er iets trilt, kan er iets mis zijn met de remschijven. Probeer tijdens de proefrit verschillende wegen en snelheden. Trek op de snelweg eens flink op. Dit moet soepel gaan.

Test alle elektrische onderdelen van de auto. Gaan de ramen bijvoorbeeld goed open en dicht?

3. Check de uitlijning

De auto moet koersvast rijden. Hiervoor moeten de ophangingsdelen zo zijn afgesteld dat de wielen precies recht ten opzichte van de weg en evenwijdig aan elkaar staan. Hierdoor slijten wielen minder snel, heb je minder brandstof nodig en rijdt de auto veel fijner. Je checkt de uitlijning via het stuur terwijl je rechtdoor rijdt. Als het stuur scheef staat, is er iets mis met de uitlijning.

4. Het ondershoudsboekje vertelt je meer

Vraag om het onderhoudsboekje van de auto. Check of het chassisnummer en het kenteken overeenkomen met de nummers op de auto. Heeft de auto regelmatig onderhoud gehad? Zijn alle stempels in orde?

5. Kruip onder de motorkap

Open de motorkap. Controleer of er voldoende olie in de auto zit. Ook het onderhoud van de distributieriem is belangrijk. Als deze breekt, kun je voor een flinke kostenpost komen te staan. Ga na wanneer deze voor het laatst vervangen is of wanneer deze vervangen moet worden. Autofabrikanten adviseren dit te doen tussen de 60.000 en 120.000 kilometer of om de 3 tot 5 jaar. De fabrikant kan je hierover adviseren voor het type auto dat je overweegt te kopen.

6. Luister buiten naar het starten

Luister van buitenaf naar het starten van de motor. Dit moet gaan zonder rare bijgeluiden zoals gerammel of gepiep.

7. De uitlaat

Uitlaatgassen zijn normaal gesproken kleurloos en onzichtbaar. Komen er zwarte, grijze, blauwe of witte dampen uit de uitlaat? Dan is er iets mis. Als het buiten koud is, kun je wel even witte rook zien. Dit zijn waterdruppels, die als stoom naar buiten komen. Is deze na 5 tot 10 minuten verdwenen, dan is er dus niets aan de hand.

8. Soepele koppeling

De koppeling moet soepel en zonder bijgeluiden werken tijdens het schakelen. Ook bij een automaat. Haperen of moeilijk schakelen is geen goed teken.

9. Roest

Misschien een dooddoener, maar roest is nooit goed. Controleer de auto hier goed op. Vooral aan de randen van de wielkasten en de randen onder de portieren (dorpels).

10. Wat valt je op?

Maak notities nadat je een proefrit hebt gemaakt en de auto hebt bekeken. Wat valt je op? Waarover wil je de verkoper nog aan de tand voelen?

Je droomauto gevonden? 

Zorg dan altijd voor een goede autoverzekering. Dan ga je met een goed gevoel de weg op in je nieuwe auto.

Succes met je aankoop!

Ook interessant voor jou

Hoe is je auto verzekerd als je 'm uitleent?

Wij vertellen je hoe het zit.

De groene kaart. Verplicht of niet?

Zo zit het met een internationaal verzekeringsbewijs, voorheen de groene kaart.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto