Je smartphone in het verkeer. 4 apps om afleiding te voorkomen

Terwijl je rijdt snel een appje lezen of kijken wie er belt. Het is maar heel even. Toch vertienvoudigt (!) de kans op een ongeluk in die paar seconden. Gelukkig zijn er verschillende apps en functies voor je smartphone bedacht die je helpen om je smartphone niet, of zo veilig mogelijk, te gebruiken in het verkeer. Wij hebben de meest populaire voor je op een rijtje gezet.

1. Niet storen tijdens autorijden & InTraffic Reply (iOS & Android - gratis)

Het veiligst is natuurlijk om je telefoon helemaal niet te gebruiken tijdens het autorijden. De verleiding wordt een stuk kleiner als je ook niets ontvangt. Op de meeste smartphones kun je een 'niet storen tijdens het autorijden' functie instellen. Hiermee herkent je smartphone of je autorijdt en schakelt deze automatisch meldingen en oproepen uit. Je kunt er ook voor kiezen om een automatisch SMS-berichtje te laten sturen naar degene die jou probeert te bereiken, met de boodschap dat je op dit moment achter het stuur zit.

Voor de iPhone is dit slimmigheidje een standaard functie. Je hebt wel minimaal besturingssysteem iOS11 nodig. Zo stel je het in:

  • Ga naar Instellingen
  • Kies 'Niet storen'
  • Bij 'Niet storen tijdens autorijden' zet je activeren op 'automatisch' 
  • Bij 'Automatisch antwoord' kun je een een automatisch antwoord instellen. Dit bericht wordt verstuurd via iMessage en werkt niet via WhatsApp.

Je kunt de 'Niet storen' functie ook handmatig aan- en uitzetten of standaard in laten gaan op een door jou gekozen tijd. Je regelt dit ook in het 'Niet storen'-menu via de instellingen.  

Voor je Android smartphone kun je de automatische 'Niet storen'-functie eenvoudig downloaden via de app 'InTraffic Reply'. Je kunt het ook handmatig aanzetten op je Android telefoon: 

  • Ga naar Instellingen
  • Kies 'Geluiden en trillen'
  • Tik op 'Niet storen' en kies voor 'Nu inschakelen'. 

2. Drivemode (alleen voor Android - gratis)

Met Drivemode zorg je ervoor dat je je ogen op de weg kunt houden. Je kunt via de app je favoriete functies gebruiken, terwijl je niet naar je telefoon hoeft te kijken ('no-look' interface). Met simpele handelingen en met je stem kun je de navigatie bedienen, muziek af laten spelen en reageren op berichten. Wil je helemaal niets ontvangen? Dan kan dat ook met de 'Niet storen'-functie. Berichtjes en oproepen krijgen dan  automatisch een antwoord met een standaard boodschap. Het grote voordeel van Drivemode is dat deze communiceert met andere apps, zoals Google Calendar, Waze (gratis navigatie app), Spotify en Google Music. Ben je bijvoorbeeld op weg naar een afspraak in je Google agenda en heb je hier een adres ingevoerd? Dan hoef je deze niet meer apart in te voeren en word je hier automatisch naartoe genavigeerd. Helaas is deze app nu alleen nog beschikbaar voor Android gebruikers.

3. AutoModus (iOS & Android – gratis)

Zet deze app aan voordat je wegrijdt en je smartphone gaat direct in 'automodus'. Je scherm is dan vergrendeld zodat je je smartphone niet kunt gebruiken. Je kunt inkomende berichtjes en gesprekken binnen zien komen, maar je krijgt er geen melding van. Je muziek of navigatie hoor je nog gewoon. Ben je op je bestemming aangekomen? Dan zie je welke afstand je hebt afgelegd en wat je gemiddelde snelheid was. Ook kun je punten verdienen door te rijden met je smartphone in AutoModus. De app werd oorspronkelijk door Interpolis gemaakt om het smartphonegebruik van jongeren in het verkeer te verminderen.

4. CarPlay of AndroidAuto

Rijd je in een nieuwere auto die is uitgerust met een ingebouwd entertainmentscherm? Dan zijn de CarPlay software van Apple of AndroidAuto goede opties. Hiermee bedien je je smartphone via het ingebouwde scherm.
Met CarPlay kun je in de auto bellen, sms'en, muziek luisteren en met je iPhone navigeren. Je doet dat met spraakcommando's via Siri of via het entertainmentsysteem in de auto. Je koppelt je iPhone draadloos of met een kabeltje aan het autosysteem.
De Android variant is AndroidAuto. Dit is een app die ongeveer op dezelfde manier werkt. En zodra je in de buurt komt van je auto, opent de app automatisch.

Go handsfree!

Gebruik je je smartphone in de auto, om bijvoorbeeld te navigeren, zorg dan dat je dat altijd handsfree doet. Het is ietsje veiliger dan het in je hand houden van je smartphone en je riskeert zo geen boete.

Ook interessant voor jou

Een auto lenen of uitlenen?

Zo zit het met de verzekering bij schade

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto