Kosten auto per maand. De gemiddelde maandelijkse autokosten.

Als je een auto wilt kopen, vraag je je vast al snel af wat dat gaat kosten. Als autobezitter heb je te maken met maandelijkse vaste lasten en met variabele kosten die te maken hebben met het gebruik. van je auto. We vertellen je graag met welke autokosten je rekening moet houden. 

Vaste lasten auto

De vaste lasten voor je auto zijn kosten die sowieso elke maand kwijt bent. Dus zonder te letten op het gebruik. 

Autoverzekering kosten

Je kunt voor een auto vaak kiezen uit 3 soorten verzekeringen: WA, WA Plus (beperkt casco) en All-Risk (volledig casco). De WA verzekering is de minst uitgebreide verzekering, een All-Risk verzekering biedt de meeste dekkingen. Als autobezitter ben je verplicht om minimaal WA autoverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Bijvoorbeeld als je tegen een andere auto botst. Met een WA Plus autoverzekering ben je, naast schade die je aan een ander veroorzaakt, ook voor een aantal schades aan je eigen auto verzekerd. Zoals schade door brand, storm, inbraak of diefstal. Schade die je zelf aan je eigen auto veroorzaakt is niet gedekt. Met een All-Risk autoverzekering heb je de meest uitgebreide dekking. Je bent dan ook verzekerd voor schade die je per ongeluk aan je eigen auto veroorzaakt. Als het gaat om de autokosten geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder je autoverzekering. Weet je het kenteken van je toekomstige auto al? Dan kun je bij veel verzekeraars online berekenen wat een autoverzekering gaat kosten. 

Motorrijtuigenbelasting

Vanaf het moment dat een auto op jouw naam staat, betaal je motorrijtuigenbelasting. Dit wordt ook wel wegenbelasting genoemd. De hoogte van de belasting hangt van een aantal dingen af: in welke provincie je woont, welke brandstof je auto verbruikt en het gewicht van je auto. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoeveel wegenbelasting je per 3 maanden moet betalen. Als je voor automatische incasso kiest wordt iedere maand 1/3e deel afgeschreven. 

Periodiek onderhoud van je auto (motorisch onderhoud)

Als je wilt dat je auto goed blijft rijden, moet je hem regelmatig onderhouden. Dit kan door een servicebeurt te laten uitvoeren. Vaak kun je kiezen uit een kleine of een grote servicebeurt. Beide kosten een vast bedrag. 

Om de veiligheid en werking van je auto te controleren, moet je regelmatig een APK (Algemene Periodieke Keuring) laten uitvoeren. Je auto wordt dan op een aantal punten gecheckt. Hier kan uit blijken dat je iets moet laten repareren of vervangen. Deze kosten zitten niet bij de APK inbegrepen. 

Tip: Spreek altijd met de garagehouder af dat ze eerst contact met je opnemen als er kosten moeten worden gemaakt. Dan kun je altijd nog beslissen of en wanneer je de reparatie laat uitvoeren. 

Vaste afschrijvingskosten voor je auto

Als je een auto koopt, dan kun je hem een paar jaar later niet voor hetzelfde bedrag verkopen. Dit heet ‘afschrijving’. Hoe ouder de auto, hoe minder hij waard wordt. Het is goed om dit mee te nemen in de berekening van je maandelijkse autolasten. Houd er ook rekening mee dat je meestal bij moet betalen als je je auto wilt inruilen voor een andere auto. Je kunt bijvoorbeeld alvast iedere maand een bedrag opzij leggen. 

Variabele autokosten

De variabele autokosten hangen af van hoe vaak en hoe ver je met je auto rijdt. 

Brandstofkosten voor je auto

Hoeveel je aan brandstof kwijt bent, hangt af van je rijgedrag en de brandstofprijzen. Denk bij rijgedrag aan hoeveel en hoever je rijdt en wat je rijstijl is. Probeer een inschatting te maken van hoeveel en hoever je rijdt. Of kijk na 3 maanden wat je gemiddelde tankkosten zijn. Houd er rekening mee dat je brandstofkosten in de winter hoger kunnen zijn. Je auto verbruikt dan meer. 

Reparaties en vervangingen

Hoe meer je rijdt en hoe ouder je auto is, hoe meer je kwijt bent aan reparaties en vervangingen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van versleten banden. De kosten hiervan hangen af van de bandenmaat, of ze nieuw of tweedehands zijn, van welk merk ze zijn en of je all-weatherbanden koopt of zomer- en winterbanden.

Uiterlijk onderhoud

Een auto ziet er niet alleen mooier uit als je hem vaak wast, maar het is ook nog eens beter voor de constructie van je auto. Je kunt hier bijvoorbeeld lakschade mee voorkomen. De kosten hangen af van of je naar de wasstraat gaat of dat je het wassen liever zelf doet. 

Tip: Leg maandelijks een bedrag opzij, zodat je de variabele kosten voor bijvoorbeeld reparaties makkelijker kunt betalen als dit nodig is. 

Conclusie kosten auto per maand

De autokosten per maand zijn op te delen in vaste lasten en variabele kosten. De maandelijkse kosten voor de vaste lasten hangen af van welke verzekering je kiest, de hoogte van de wegenbelasting, het periodieke onderhoud en de afschrijvingskosten van je auto. Voor variabele autokosten moet je denken aan brandstofkosten, reparaties en uiterlijk onderhoud. De hoogte van deze autokosten hangt af van hoevaak en hoever je rijdt en je rijstijl. Wil je exacter weten wat de maandelijkse kosten voor een auto kunnen zijn? Het Nibud heeft de geschatte kosten van verschillende klasses bezineauto's in een tabel uitgewerkt.

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.