Je kind veilig in de auto. Zo zit je goed.

Ze zitten graag voorin. En sommigen het liefst achter het stuur. Maar zolang je kinderen klein zijn, moet je je aan de veiligheidsregels houden. Weet jij op welke leeftijd je kind op een stoelverhoger mag zitten? Of wanneer alleen de autogordel voldoende is? We zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Alleen de autogordel

We besparen je misschien wat tijd als we je alvast vertellen dat je kind met alleen een autogordel in de auto mag zitten, als je kind langer is dan 1.35 meter. De achterbank is voor kinderen de veiligste plek om te zitten. Onder de 12 jaar mogen kinderen alleen voorin zitten als daar geen airbag zit. Ze hebben namelijk nog niet de juiste lichaamslengte voor de airbag. 

Baby-autostoeltje of maxicosi

Tot 13 kilo (groep 0+)

Autostoeltjes of maxicosi's voor de allerkleinsten worden altijd tegen de rijrichting vastgemaakt. Bij een aanrijding heeft het kindje dan betere steun aan het hoofd en de nek. Het is het veiligst om de stoeltjes op de achterbank te zetten. Zet je hem toch op de passagiersstoel, zorg dan dat je de airbag uitschakelt. 

Kinderautostoeltje

Kinderen van 9 - 18 kilo (groep 1)

Voor deze groep gebruik je autostoeltjes die in de rijrichting worden gemonteerd. Dat kan met een autogordel of Isofix. Zorg altijd dat het stoeltje zo vast mogelijk wordt gemaakt. Isofix is een montagetool, waarmee je het autostoeltje in de auto vast kunt maken. De meeste nieuwe auto's hebben bevestigingspunten voor Isofix. Het verschil met gewone autogordels is dat er bij Isofix geen speling meer is. Het is veiliger, en gemakkelijker en sneller te bevestigen dan een stoeltje zonder Isofix.

Zitverhoger

Kinderen van 15 - 25 kilo (groep 2) en 22 - 36 kilo (groep 3)

De zitverhoger zorgt ervoor dat de autogordel netjes over de schouder van het kind heen valt. Je hebt ze met en zonder rugleuning. Bij een zijdelingse aanrijding is een stoelverhoger met rugleuning veiliger voor het kind. Steekt je kind op een gegeven moment boven de 1,35 meter uit? Dan is het groot genoeg voor alleen een autogordel.

Waar je verder op moet letten

  • Sommige autostoeltjes kun je alleen met Isofix vastmaken en niet met autogordels. Heb je een tweede auto, of gaan opa en oma regelmatig met hun kleinkind op stap? Controleer dan eerst of een Isofix-bevestiging mogelijk is in de auto.​​​​
  • Niet alle stoeltjes met Isofix zijn bij voorbaat veilig. Koop alleen stoeltjes die goed uit de test komen. 
  • Heeft je auto Isofix, dan kan het toch zijn dat ze alleen op de achterbank te vinden zijn. De voorstoel is niet altijd uitgerust met Isofix.
  • Controleer altijd of je kind goed in het stoeltje past. Fabrikanten delen stoeltjes vaak in op basis van het gewicht van kinderen. Maar lengte is evengoed belangrijk. Steekt bijvoorbeeld het hoofd van je kind boven het zitje uit? Ga dan voor een groter stoeltje.
  • Kinderen tot 12 jaar kun je beter niet bij een airbag zetten tenzij je deze kunt uitschakelen. Kan dat niet, zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren.  

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.