Kosten van je eerste auto

Jahaa! Rijbewijs in de pocket! Nu nog die droomauto kopen waar je al zo lang voor spaart. Maar geef niet meteen al je spaarcenten uit: je betaalt ook per maand geld aan je nieuwe bolide. Met welke kosten moet je allemaal rekening houden bij het hebben van een auto?

Houd rekening met 2 soorten kosten

Als auto-eigenaar heb je te maken met vaste kosten voor het bezit van de auto en variabele kosten voor het gebruik. Die twee bedragen bepalen samen hoeveel je in totaal kwijt bent aan je auto.

1. Vaste autokosten: wat je sowieso elke maand kwijt bent

De vaste kosten van een auto zijn kosten die je elke maand sowieso kwijt bent. Hieronder vallen:

Vaste afschrijving

Koop je een auto voor € 5.000,- dan kun je hem een paar jaar later niet voor hetzelfde bedrag verkopen. Hoe ouder de auto wordt, hoe minder hij waard is. Dit heet ‘afschrijving’.

Autoverzekering

Als je een auto hebt, ben je verplicht om in ieder geval een WA autoverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd als je schade veroorzaakt bij anderen, bijvoorbeeld als je tegen een andere auto inparkeert. Daarnaast zijn er ook nog verzekeringen waarbij je meer dan alleen je aansprakelijkheid verzekert; je bent dan bijvoorbeeld ook verzekerd als er iemand tegen jou aanrijdt of als er een tak op je auto valt (stormschade).

Motorrijtuigenbelasting

Staat het kenteken van je droomauto op jouw naam? Geweldig! Dan betaal je vanaf dat moment ook motorrijtuigenbelasting. Zolang de auto van jou is, moet je deze belasting betalen. De hoogte van het bedrag hangt van een aantal dingen af: in welke provincie je woont, welke brandstof je auto verbruikt en het gewicht van je auto. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoeveel wegenbelasting je betaalt voor jouw auto.

Onderhoud van je auto (motorisch onderhoud)

Als je wilt dat je auto goed blijft rijden, moet je hem regelmatig onderhouden. Zo’n servicebeurt kost een vast bedrag: iets meer voor een grote beurt en iets minder voor een kleine. Ook moet je de APK-keuring jaarlijks of tweejaarlijks betalen. Daarbij zal het voor komen dat je iets moet laten repareren of vervangen. Ook daar zijn kosten aan verbonden.

Tip:

Spreek altijd af met de garagehouder dat ze eerst contact met je opnemen als de kosten oplopen. Dan kun je altijd nog beslissen of je de reparatie laat uitvoeren als je genoeg geld bij elkaar hebt gespaard.

2. Variabele autokosten: kosten die afhangen van je auto en je rijgedrag

Naast de kosten die je sowieso kwijt bent voor het bezitten van een auto, maak je ook kosten die afhangen van hoe vaak je en hoe ver je met je auto rijdt. Dit zijn ‘variabele kosten’.

Tip:

Leg maandelijks een bedrag opzij, zodat je de variabele kosten kunt betalen wanneer die zich voordoen. Variabele kosten zijn:

Brandstof

Hoeveel je aan brandstof kwijt bent, hangt af van hoeveel je rijdt, hoe je rijstijl is en wat de brandstofprijs is. Om te weten hoeveel geld je hiervoor opzij moet leggen, kun je proberen in te schatten hoeveel je rijdt per maand. Of kijk na 3 maanden wat je gemiddelde tankkosten zijn.

Reparaties en vervangingen

Hoe meer en hoe verder je rijdt en hoe ouder je auto is, hoe meer je kwijt bent aan reparaties en vervangingen. Bij oudere auto’s kun je bijvoorbeeld denken aan het verslijten van je banden. De kosten van vervanging hiervan hangen af van de bandenmaat of ze nieuw of tweedehands zijn, van welk merk ze zijn en of je all-weatherbanden koopt of zomer- en winterbanden.

Uiterlijk onderhoud

Een auto ziet er niet alleen mooier uit als je hem vaak wast, maar het is ook nog eens beter voor de carrosserie. Hiervoor maak je kosten voor een regelmatig ritje naar de wasstraat of voor poetsmiddelen als je liever zelf wast.

En waar je ook rekening mee moet houden: je doet niet je hele leven met één auto. Ben je van plan om over een paar jaar een nieuwe te kopen, dan kun je alvast beginnen om geld daarvoor opzij te zetten.

Tip:

Het Nibud heeft de kosten van een nieuwe auto met benzinemotor per maand in een tabel uitgewerkt.