Je eerste auto kopen: waar moet je op letten?

Ga jij je eerste eigen auto kopen? Je eerste auto is als je eerste liefde. Je vergeet hem nooit meer. Daarom wil je hem ook met zorg uitkiezen. Je wilt een mooie tweedehands auto aanschaffen. Maar wat is nou de beste plek om je eerste auto te kopen? Wordt het die mooie glimmende occasion bij de autodealer of toch die groene vierdeurs die je bij de garage om de hoek zag staan? Hoe weet je zeker dat ie niet van een racelustig oud vrouwtje is geweest? Bij het kopen van je eerste auto moet je heel wat keuzes maken.

De voordelen van een erkend autobedrijf

Een tweedehands auto kun je het beste kopen bij een dealer of garage waar je recht hebt op garantie en op service na aankoop. Mocht de auto onverhoopt na aankoop gebreken hebben, dan kun je die eventueel op het autobedrijf verhalen. Een tweedehands auto kopen bij een dealer of garage is vaak wel wat duurder dan wanneer je een auto overneemt van een particulier.

Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis

Je kunt natuurlijk ook een mooie auto kopen van een particulier. Via Marktplaats bijvoorbeeld. Of via een advertentie in de krant of via een kennis kan ook. Omdat je in dit geval geen recht hebt op garantie is het extra verstandig om naar de onderhoudsgeschiedenis van de auto te vragen. Deze staat in het onderhoudsboekje. Wil je zeker weten dat het getal dat de kilometerteller aangeeft de juiste stand is: check dan de kilometerstand online bij het Nationale Autopaspoort (NAP).

Maak altijd een proefrit

Waar je een auto ook koopt, het is altijd verstandig om een proefrit te maken. Pas als je zelf in de auto hebt rondgereden, weet je of hij goed rijdt. Controleer de auto voor je gaat rijden op roestvorming. Eenmaal achter het stuur? Maak een uitgebreide proefrit om een goede indruk van de auto te krijgen. Rij door de stad, maar ook over de snelweg. Kijk of de auto nog goed te bedienen is en of alles nog werkt. Voelt de auto goed? Laat dan voor de zekerheid toch nog een aankoopkeuring uitvoeren. Dit is echter niet verplicht.

Sluit een WA-verzekering af

Heb je een mooie auto gevonden? En weet je wat hij je per maand kost? Mooi. Dan kun je bijna de weg op. Het enige dat je nu nog hoeft te regelen is de wettelijk verplichte autoverzekering met WA-dekking. Zo draai je niet voor de kosten op wanneer je onverhoopt een andere auto raakt. En kies je voor een aanvullend pakket bij je WA+ dekking, dan krijg je de nieuwwaarde van je trouwe vierwieler terug in het geval van diefstal of wanneer hij total loss is verklaard.

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.