Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Rijden met een volle auto is iets anders dan wanneer je alleen op pad gaat. Meer gezelligheid, maar ook: meer verantwoordelijkheid. Je rijdt daarom voorzichtig, maar er kan natuurlijk altijd iets gebeuren. Heb je dan een aparte inzittendenverzekering nodig?

Wat is een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering is een aanvulling op je autoverzekering. Je dekt hiermee de schade die jij of andere inzittenden van je auto kunnen oplopen terwijl jij rijdt.

  1. De ongevallen inzittendenverzekering
  2. De schade inzittendenverzekering

We leggen je uit wat deze verzekeringen precies inhouden, wat jij eraan hebt en wat de verschillen zijn. Daarna kies je of je een inzittendenverzekering wilt. 

1 De ongevallen inzittendenverzekering

De ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit als je letsel oploopt door een (verkeers)ongeval met je auto en je hierdoor overlijdt of blijvend invalide raakt. Het moet dan gaan om lichamlijk letsel wat medisch vast te stellen is. Bij blijvende invaliditeit hangt de hoogte van dit bedrag wel af van het lichaamsdeel waaraan je invalide raakt. Ook de mate waarin je invalide wordt speelt mee. 

De dekking geldt voor de inzittenden en de bestuurder van de auto. Het maakt niet uit wie het ongeval veroorzaakt. Dat betekent dat je ook niet hoeft te wachten tot duidelijk is wie er schuldig is. Het bedrag waarvoor je verzekerd bent wordt gewoon uitgekeerd.

Er zijn wel situaties waarin de verzekering niet uitkeert. Bijvoorbeeld als je teveel gedronken hebt. Of als de bestuurder rijdt met een ongeldig rijbewijs. 

2 De schade inzittendenverzekering

De schade inzittendenverzekering is uitgebreider dan de ongevallen inzittendenverzekering. Stel dat je na een ongeluk je vak niet meer kunt uitoefenen. De extra dekking Schade Inzittenden vergoedt dan de werkelijke schade van de bestuurder en passagiers als je een auto-ongeluk hebt, ook als je zelf aansprakelijk bent voor de schade.

Ook schade aan eigendommen is verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, je kleding en andere bagage die je bij je hebt.

De schade inzittendenverzekering vergoedt de daadwerkelijke schade, in plaats van een vast bedrag.  

Verschillen tussen de twee inzittendenverzekeringen 

Zoals je ziet is de schade inzittendenverzekering uitgebreider dan de ongevallen inzittendenverzekering. De precieze verschillen zetten we hieronder naast elkaar:

Ongevallen inzittendenverzekering Schade inzittendenverzekering
Verzekerd voor een vast bedrag Verzekerd voor daadwerkelijke schade
Keert uit bij blijvende invaliditeit en overlijden Keert uit bij schade aan personen en spullen

 


Een voorbeeld uit de praktijk

Je bent met een paar vrienden onderweg naar een weekendje aan zee. Na een korte tankstop wil je de snelweg weer oprijden. Je ziet bij het invoegen een auto over het hoofd en botst met een andere auto.

Jij en een van je vrienden lopen hierdoor blijvend letsel op. Ook zijn er allerlei spullen door de auto geslingerd: twee smartphones en een tablet zijn beschadigd. Wat keert de inzittendenverzekering precies uit?

Ongevallen inzittendenverzekering: 

als jij en je vriend door het ongeval blijvend invalide worden, gelden er vaste bedragen. Het soort en de mate van invaliditeit bepalen de precieze hoogte van het uit te keren bedrag.

Die is bijvoorbeeld 100% als je blind raakt aan beide ogen. Als je het gehoor van één oor verliest is dat 30%. De smartphones en tablet worden niet vergoed.

Schade inzittendenverzekering:

of je blijvend invalide bent of weer herstelt na het ongeluk maakt niet uit. Je ontvangt het bedrag van de daadwerkelijke schade. De schade aan de smartphones en de tablet wordt met deze dekking ook vergoed. 

Nog een paar vragen...

Je kent nu de belangrijkste verschillen tussen de schade inzittendenverzekering en de ongevallen inzittendenverzekering. Heb je toch nog vragen? Grote kans dat je hieronder de antwoorden vindt:

Is een inzittendenverzekering verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een inzittendenverzekering af te sluiten.

Waarom zou ik dan een inzittendenverzekering afsluiten?

De schade na een (verkeers)ongeval kan voor een bestuurder en inzittenden heel ver gaan. Met een inzittendenverzekering ben je verzekerd als er sprake is van een (verkeers)ongeval waarbij jij of je inzittenden letsel oplopen, overlijden en/of bijvoorbeeld schade aan jullie spullen hebben. Je hoopt het natuurlijk  nooit, maar als het gebeurt is het een fijn idee dat je niet alle kosten zelf betaalt. 

Ben ik dan niet dubbel verzekerd? 

In sommige gevallen overlapt de dekking van je inzittendenverzekering met andere verzekeringen. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, is schade aan spullen van anderen bijvoorbeeld al verzekerd. 

Maar dat geldt niet als er niemand aansprakelijk is. Bovendien is schade aan je eigen spullen niet verzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering. 

Dus, wel of geen inzittendenverzekering? 

Die keuze is natuurlijk aan jou. Vind je het belangrijk dat er bij blijvend letsel of schade aan spullen een vergoeding is?

Dan is een inzittendenverzekering een prima oplossing. Je hebt dan gelijk de schade aan je eigen spullen verzekerd. 

Is deze verzekering toch niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan in ieder geval goed je aansprakelijkheidsverzekering en zorgverzekering na. Dan weet je precies wat er wel en niet verzekerd is bij een ongeval. Rij veilig!