De groene kaart. Verplicht of niet?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je in veel landen eenvoudig kunt aantonen dat je auto verzekerd is. Vroeger moest je dit groene papiertje altijd in het dashboardkastje van je auto hebben liggen. Maar de tijden zijn veranderd. Is de groene kaart nu verplicht of niet? Wij leggen het je uti.

De groene kaart is niet verplicht, maar wel handig

In de meeste landen van Europa hoef je geen groene kaart bij je te hebben in de auto. Toch is het wel handig om een (zwart-wit) kopie of digitale kopie op je smartphone bij je te hebben. Je hebt dan altijd alle belangrijke verzekeringsgegevens en telefoonnummers bij de hand als er iets gebeurt. Zo heb je deze bij een aanrijding nodig voor het invullen van het Europees schadeformulier of voor het nummer van de alarmcentrale van je verzekeraar.

Groene kaart nummer

Bij een aanrijding heb je bij het invullen van het Europees schadeformulier het nummer van je groene kaart nodig. Dit nummer vind je op je groene kaart bij '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'. Het bestaat uit de code van het land waarin je woont, de code van je autoverzekeraar en het polisnummer van je autoverzekering. Met het groene kaart nummer kan een verzekeraar benodigde gegevens snel achterhalen.

Waar is de papieren groene kaart verplicht?

In de volgende landen is het verplicht om de originele, papieren groene kaart bij je te hebben:

Albanië Montenegro
Bosnië en Herzegovina Oekraïne
Iran Rusland
Israël Servië
Macedonië Tunesië
Marokko Turkije
Moldavië Wit-Rusland

Reis je naar 1 van deze landen? Dan kun je bij je verzekeraar altijd een originele papieren groene kaart aanvragen.

Via Mijn OHRA kun je zelf je groene kaart printen of een kopie bij ons aanvragen; binnen 10 werkdagen ontvang je deze dan per post.

Groene kaart voor je caravan

In Nederland hoef je voor je caravan geen aparte groene kaart te hebben. Ook niet als je caravan een eigen kenteken heeft (dit is het geval bij caravans zwaarder dan 750 kg).

Caravans en aanhangers zijn in Nederland standaard meeverzekerd op de W.A. autoverzekering. Op de groene kaart is dit aangegeven met de code 'AF'.
Let op: je autoverzekering dekt alleen schade die je met je caravan bij anderen veroorzaakt, als deze aan je auto gekoppeld is. Voor schade aan je caravan zelf heb je een aparte caravanverzekering nodig.

Groene kaart caravan in het buitenland

Wanneer je caravan zwaarder is dan 750 kg, dan moet je in de volgende landen een aparte groene kaart voor je caravan bij je hebben:

  • Duitsland
  • Spanje
  • Polen

Een groene kaart voor je caravan vraag je altijd aan bij de verzekeraar van de auto die de caravan trekt. Dus niet bij de verzekeraar van je caravanverzekering.

Ongeacht het gewicht van je caravan, moet je in andere landen wel aan kunnen tonen dat je caravan verzekerd is. Dat kan dus ook met een digitale versie van de groene kaart van je autoverzekering of een zwart-wit kopie hiervan. 

Geldigheid van de groene kaart

Zodra je een nieuwe autoverzekering afsluit, krijg je een (digitale) groene kaart van je autoverzekeraar. Deze is tot 1 maand na de datum waarop je verzekering verloopt geldig. Deze datum staat ook op de groene kaart vermeld. Wordt je autoverzekering verlengd, dan krijg je weer een nieuwe groene kaart van je verzekeraar met een nieuwe uiterste geldigheidsdatum.