Groene kaart, waar heb je ‘m voor nodig?

Stel, je gaat op vakantie naar Frankrijk. Met de auto. Heb je dan je groene kaart nodig? En moet dat per se een papieren versie zijn? Wij plozen het uit.

Wat is de groene kaart?

Laten we beginnen bij het begin: de groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs (IVB). Daarmee kun je in alle EU-lidstaten en in Noorwegen, Servië, Zwitserland en IJsland laten zien dat je verzekerd bent. Op de groene kaart staat ook het kenteken van je auto en tot wanneer je auto verzekerd is.

Niet verplicht, wel verstandig

Je groene kaart is in de meeste landen niet verplicht, maar wel handig! Op de groene kaart staat namelijk alles wat je moet weten bij schade of pech onderweg. Als je je groene kaart print en meeneemt, kan een Franse agent bijvoorbeeld makkelijk achterhalen waar je je auto hebt verzekerd. En als je bij een ongeval of schade een Europees Schadeformulier moet invullen, heb je het groenekaartnummer nodig. Die staat… op je groene kaart.

Goed om te weten: de groene kaart hoeft niet langer groen te zijn. Je kunt hem dus gerust op wit papier printen. 

Tweede groene kaart

Ga je met de caravan, zwaarder dan 750 kg met een eigen kenteken? Dan heb je in Duitsland, Polen en Spanje een tweede groene kaart nodig. Die vraag je aan bij de verzekeraar van de trekkende auto.

En als je verder rijdt dan Frankrijk?

In de meeste landen waar je verzekerd bent is een digitale versie van je groene kaart voldoende. Bij ons vind je hem bijvoorbeeld in Mijn OHRA. Als alle gegevens er maar op staan. Maar er zijn ook landen waar een papieren versie van je verzekeringsbewijs wel verplicht is. Denk aan Turkije en Marokko. In deze lijst zie je de landen waar je hem niet moet vergeten.

Check voor vertrek

Ga je met je auto op vakantie? Kijk dan voor je wegrijdt of je in je vakantieland je groene kaart bij je moet hebben. En natuurlijk ook in de landen waar je doorheen rijdt! Meer tips voor onderweg vind je in onze checklist.