Geen gestress met de auto vakantiecheck

Op vakantie met de auto deze zomer? Dan wil je geen gestress onderweg. In ieder vakantieland kunnen weer andere regels gelden. Bijvoorbeeld een alcoholtest meenemen of een verplichte hondengordel voor je hond…. Niet gek dat je het overzicht kwijt bent. Met onze auto vakantiechecklist weet je de belangrijkste dingen. Zo rijd je straks relaxed op de Europese wegen.

Checklist voor je autovakantie

1. Ken je de voorschriften, wetten en regels die gelden in de landen waar je naar toe gaat?

De verkeerswetgeving is in sommige landen toch weer net weer even anders. Heb je in Nederland alleen een gevarendriehoek in de auto liggen, in veel andere Europese landen zijn ook een verbanddoos, veiligheidshesje en zelfs reservelampjes, alcoholtest, reservebril of brandblusser verplicht. Verstandig om dus eerst even te kijken wat in jouw vakantieland verplicht is. De Europese commissie heeft alle belangrijke verkeersregels die gelden in het buitenland verzameld. Wist je bijvoorbeeld dat je in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen niet mag toeteren?

2. Koop alvast een snelwegvignet

In Oostenrijk en Zwitserland heb je een Autobahnvignet nodig op de snelwegen. Deze kun je bij de snelweggrensovergangen kopen of alvast in Nederland bij een ANWB winkel. Scheelt weer een wachtrij onderweg.

3. Controleer of je auto de vakantie aankan

Als je van plan bent veel kilometers te gaan rijden is het handig om je auto voor vertrek nog even te laten checken, vooral als de laatste APK-keuring alweer even geleden is. Met een volgeladen auto in de hitte over bergpassen rijden is toch wat anders dan het dagelijkse ritje naar je werk.

4. Ben je voldoende verzekerd?

Weet je hoe je verzekerd bent als je onderweg pech krijgt? Krijg je bijvoorbeeld vervangend vervoer? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Je regelt het via je autoverzekering met pechhulp in het buitenland of via je reisverzekering.

5. Kun je rekenen op hulp in het buitenland bij autopech?

Weet je wie je moet bellen? Als je bij OHRA bent verzekerd kun je altijd de OHRA Hulpdienst bellen. Download voor vertrek de OHRA App, dan heb je gelijk alle belangrijke telefoonnummers bij de hand.

Niet vergeten mee te nemen:

  • Geldig rijbewijs
  • Internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart)
  • Reservesleutel van je auto (apart bewaren)
  • Extra fles olie en koelvloeistof
  • Veiligheidshesjes en gevarendriehoek
  • Reserveband en autokrik
  • EHBO-doos
  • Reservelampen
  • Reservebril op sterkte
  • Bewaar alle belangrijke telefoonnummers en rekeningnummers veilig

Wij wensen je een hele fijne autovakantie!

Ook interessant voor jou

Hoe is je auto verzekerd als je 'm uitleent?

Wij vertellen je hoe het zit

De groene kaart. Verplicht of niet?

Zo zit het met een internationaal verzekeringsbewijs, voorheen de groene kaart.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto