Elektrische auto rijden, dit is waar je rekening mee moet houden

We zien inmiddels steeds meer elektrische auto’s op de weg en de verwachting is dat de komende jaren de elektrisch auto populairder wordt. Overweeg je om een elektrische auto te kopen? Wij laten je weten waar je rekening mee moet houden.

Elektrisch rijden in verschillende soorten

Steeds meer Nederlanders (56%) overwegen in de toekomst een elektrische auto te kopen. Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB. Over het algemeen is een elektrische auto duurder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto. Toch komen er steeds meer modellen met een aanschafwaarde lager dan € 25.000,- op de markt. Er is niet alleen verschil in prijs, maar ook in soort.

Er zijn namelijk 3 verschillende soorten elektrische auto’s: 

  • Volledig elektrisch: Dit is de milieuvriendelijkste optie. De auto rijdt volledig op stroom. Hierdoor ben je afhankelijk van oplaadpunten en is langere stukken rijden lastiger
  • Hybride: Je kunt kiezen om volledig elektrisch te rijden, maar ook een gedeelte op benzine. Dit type heeft geen stekker, maar de accu laadt bijvoorbeeld op tijdens het remmen. De auto schakelt vaak automatisch over naar de benzine- of dieselmotor. Zo ben je niet afhankelijk van oplaadpunten
  • Plug-in hybride: Met deze elektrische auto kun je volledig elektrisch rijden, maar ook op benzine of diesel. Om elektrisch te rijden moet je de auto opladen. Hierdoor ben je wel afhankelijk van oplaadpunten als je elektrisch wilt rijden

Kosten elektrisch rijden

Een elektrische auto is misschien duurder in aanschafprijs dan een brandstofauto, maar er zijn ook voordelen. Zo is er een duidelijk verschil in kosten voor onderhoud en verbruik. Net als bij een brandstofauto is het energieverbruik van een elektrische auto afhankelijk van het type auto. Gemiddeld genomen is elektrisch rijden goedkoper voor je portemonnee.

Daarnaast is het standaard onderhoud van een elektrische auto goedkoper. Zo is het bijvoorbeeld bij een volledig elektrische auto niet nodig om bougies of een distributieriem te vervangen. Een voorbeeld van een grote kostenpost bij een elektrische auto is het vervangen van de accu. Dit is namelijk het duurste onderdeel. Bij schade aan je auto kan dit voor hoge kosten zorgen.

Elektrische auto verzekeren

Iedere auto moet je verplicht WA verzekeren, dit is bij een elektrische auto niet anders. De meeste mensen met een elektrische auto kiezen voor een All-Risk autoverzekering. Dit komt doordat het vaak nieuwe auto’s zijn, maar ook omdat het repareren van een schade bij een elektrische auto erg hoog op kan lopen. De onderdelen van een elektrische auto zijn namelijk prijziger.

Kies je voor een All-Risk autoverzekering? Dan is het goed om rekening te houden met een hogere premie. Bij het bepalen van de verzekeringspremie zijn de aanschafwaarde en het gewicht medebepalend. Als je een elektrische auto vergelijkt met een gelijkwaardige brandstofauto, dan is de verzekering voor een elektrische auto vaak duurder. De aanschafwaarde en het gewicht zijn namelijk hoger. Hoe ga jij je elektrische auto verzekeren?

Ook interessant voor jou

Hoe is je auto verzekerd als je 'm uitleent?

Wij vertellen je hoe het zit

De groene kaart. Verplicht of niet?

Zo zit het met een internationaal verzekeringsbewijs, voorheen de groene kaart.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto