Op vakantie met de auto? Europees schadeformulier en verzekeringsbewijs mee!

Je gaat op reis en neemt mee: zonnebrand, zonnebril en een goed boek. En wat zeker niet mag ontbreken voor iedereen die meereist is het coronabewijs. Dit kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag zijn. Ga je met de auto? Vergeet dan ook het Europees schadeformulier en je Internationaal verzekeringsbewijs niet. Want raak je onverhoopt betrokken bij een aanrijding, dan heb je hiermee alle benodigde gegevens direct bij de hand en alles sneller geregeld. Zeker als je in het buitenland bent. We vertellen je graag alles wat je moet weten.

Wat is het Europees schadeformulier?

Heb je schade aan je auto, dan kun je deze bij de meeste verzekeraars online melden via een app of de website van je verzekeraar. Bij OHRA kan dat bijvoorbeeld via Mijn OHRA of via de OHRA App. 

Heb je een aanrijding met een andere partij? Dan vul je ook altijd het Europees schadeformulier in. Je omschrijft op dit formulier hoe het gebeurd is, wie erbij betrokken zijn, welke schade is ontstaan aan de auto('s) en ondertekent het formulier samen met de andere partij. Het formulier is bedoeld om het voor verzekeraars makkelijker te maken om de schade af te handelen. 

Europees schadeformulier: niet verplicht, wel handig

Je hoeft het Europees schadeformulier niet verplicht bij je te hebben. Maar het is wel handig. Je kunt een papieren versie in je auto bewaren, of de app Mobielschademelden.nl op je smartphone downloaden. Via deze app kun je het schadeformulier digitaal invullen en samen met de andere partij ondertekenen door middel van een SMS-code.

Let op:

De app Mobielschademelden.nl en ook andere apps om schade te melden, kun je alleen gebruiken als je een aanrijding hebt met een voertuig met Nederlands kenteken. Prima dus als je met de auto op vakantie gaat in eigen land.

Schade melden in het buitenland

Ga je op vakantie naar het buitenland, dan is de kans dat je een aanrijding hebt met een voertuig met Nederlands kenteken, natuurlijk erg klein. Aan een app om schade te melden heb je dan weinig. Neem daarom altijd een papieren versie van het Europees schadeformulier mee op vakantie naar het buitenland. Dan kun je de schade direct ter plaatse afhandelen. Binnen alle Europese landen wordt hetzelfde Europees schadeformulier gebruikt, je zit dus altijd goed.

Het Europees schadeformulier aanvragen

Wil je graag een papieren versie van het Europees schadeformulier mee op vakantie naar het buitenland? Dan kun je altijd even contact opnemen met je verzekeraar en het Europees schadeformulier aanvragen. Zij sturen je het graag toe.

Ook handig: je Internationaal verzekeringsbewijs (IVB)

Wat ook verstandig is om mee te nemen op vakantie, is je Internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart). Hiermee bewijs je dat jouw auto verzekerd is en heb je belangrijke gegevens over je autoverzekering en telefoonnummers bij de hand. Handig als je bijvoorbeeld een Europees schadeformulier moet invullen na een botsing. Of wanneer je met diefstal of pech te maken krijgt en er naar je verzekeringsgegevens wordt gevraagd.

Heb je een autoverzekering bij OHRA, dan kun je het Internationaal verzekeringsbewijs inzien met de OHRA App of inzien én downloaden met Mijn OHRA via de website.

Is het Internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart) verplicht?

In de meeste Europese landen is het niet verplicht om je Internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben. Maar check voordat je gepakt en gezakt de straat uitrijdt, of dat inderdaad zo is in jouw doorreislanden en op je eindbestemming. Lees meer over waar je je Internationaal verzekeringsbewijs nodig hebt. Deze kun je gewoon op wit papier printen en meenemen.

Ga je met een caravan op pad? Dan is het goed om te weten dat het in Duitsland, Polen en Spanje verplicht is om een apart verzekeringsbewijs voor je caravan te hebben als die een eigen kenteken heeft. Ook als je alleen maar door die landen reist om bij jouw eindbestemming te komen. 

Tot slot…

Bij een aanrijding zonder tegenpartij kun je je schade het beste direct online bij je verzekeraar melden. Bijvoorbeeld via de app van je verzekeraar of via een online schadeformulier. Bij OHRA doe je dat met Mijn OHRA via de website of via de OHRA App. Het is in de meeste gevallen dan niet nodig om een Europees schadeformulier in te vullen.

Raak je betrokken bij een aanrijding met een andere partij, dan is het goed om te weten wat je wel en niet moet doen. We hebben het voor je op een rijtje gezet in onze uitgebreide checklist Wat te doen bij een aanrijding. Dat kan je een hoop stress besparen en je helpen om alles zo snel en goed mogelijk te regelen. Zo kun je snel weer van je vakantie genieten!

Ook interessant voor jou

Hoe is je auto verzekerd als je 'm uitleent?

Wij vertellen je hoe het zit.

De groene kaart. Verplicht of niet?

Zo zit het met een internationaal verzekeringsbewijs, voorheen de groene kaart.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto