Los op de achterbank of toch vast in een autostoel?

Daar sta je dan. Aan je ene hand een vermoeide kleuter en in je andere hand een zware boodschappentas. Je oudste dochter heeft ook haar dag niet en is lekker eigenwijs. Snel die auto in en naar huis! Kinderen die niet in een autostoel zitten, maar gewoon los op de achterbank. Je weet je dat het veiliger is, maar is het ook echt verplicht?

Wanneer is een autostoel verplicht?

Ook op korte stukjes gebeuren ongelukken. Je wilt dan niet dat je kinderen door de auto heen vliegen of erger. In Nederland zijn er een aantal regels voor het veilig vervoeren van kinderen:

  • Is je kind onder de 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter? Dan moet hij of zij in een goedgekeurde autostoel zitten
  • Plaats een baby autostoel nooit tegen de rijrichting in als je auto een airbag heeft. Schakel in plaats daarvan je airbag uit!
  • Een autostoel is niet verplicht in de bus of taxi. Wel moeten kinderen vanaf 3 jaar de gordel gebruiken
  • Kinderen jonger dan 3 jaar moeten altijd in een autostoel zitten. Dat is verplicht
  • Kan het een keer echt niet anders en is de afstand kort? Dan mag een kind vanaf 3 jaar gebruikmaken van de gordel. Maar in de autostoel is natuurlijk veiliger
  • Je bent verplicht om een kinderzitje of autostoel te gebruiken die voldoet aan de Europese veiligheidseisen

Wil je je hier nog verder in verdiepen? Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over veilige kinderzitjes en autostoelen.

Hoe zit dat eigenlijk als je in het buitenland bent?

De regels voor het vervoeren van kinderen in de auto gelden voor alle landen binnen de Europese Unie. Toch kunnen er verschillen zijn. Zo zijn er landen waarbij je tot 1,50 meter een autostoel nodig hebt. Kijk daarom altijd voor vertrek welke regels er gelden in jouw vakantieland. 

Veilig en verzekerd

Door het veilig vervoeren van kinderen voorkom je helaas nog geen ongelukken. Wel kan je de schade beperken. Is er toch sprake van schade of zelfs letsel? Met een Schade inzittenden- of een ongevalleninzittenden verzekering is de schade verzekerd voor alle inzittenden.