Korte dagen, koude nachten. Zo maak je je auto winterklaar.

De dagen worden korter, de temperatuur schiet omlaag. De winter is weer in aantocht. Is jouw auto er al klaar voor? Met onze handige tips ga jij in de wintermaanden sneller, veiliger en zonder problemen de weg op.

Winterbanden

Tijdens de winter heeft je auto door bladeren, vorst en neerslag minder grip op de weg. Tijd dus voor winterbanden. Winterbanden hebben niet alleen een ander profiel dan zomerbanden, ze zijn ook van ander materiaal gemaakt. Hierdoor hebben ze een kortere remafstand en bieden ze meer veiligheid. In de regel zet je winterbanden op je auto zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt.

In Nederland is het niet verplicht om in de winter winterbanden onder je auto te hebben. Het heeft daarom ook geen invloed op je autoverzekering of ongevallenverzekering. Rijd je met je allseason- of zomerbanden, zorg dan in elk geval dat je voldoende profiel (minimaal 1,6 mm) op je banden hebt. Wel goed om te weten: in andere landen zijn winterbanden wel verplicht en riskeer je een flinke boete als je ze niet hebt. 

Accu

De meeste problemen met de auto ontstaan in de winter door de accu. De auto start soms niet, omdat de accu bij kou meer moeite moet doen om spanning te leveren. Dit gebeurt al zodra de temperatuur onder de 7 graden komt.

Rijd je niet regelmatig met de auto en rijd je alleen korte afstanden? Dan wordt de accu bijna niet opgeladen. Ga in de winter dus regelmatig even op stap met je auto. Ook kan elke garage je accu even testen.

Deurrubbers

Krijg je het portier niet open als het een nachtje gevroren heeft? Dan zijn de deurrubbers aan elkaar vastgevroren. Trek je het portier met geweld open, dan kunnen de rubbers scheuren. Duw liever eerst 3 keer hard tegen de deur aan. Het ijs tussen de rubbers breekt dan los van elkaar.
Maar het werkt natuurlijk het beste om het vastvriezen van de rubbers te voorkomen. Dat kan met verschillende producten waarmee je de rubbers in kunt smeren. Rubbersticks of rubberspray bijvoorbeeld.

Ruitensproeiervloeistof

Door winterse neerslag en pekel op de weg, heb je je ruitenwissers en ruitensproeiervloeistof in de winter hard nodig. Maar je ruitenwisservloeistof kan bevriezen. En dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Met een milieuvriendelijke ruitensproeiervloeistof met antivries voorkom je bevriezing, terwijl je autoruiten toch prima schoon worden. Kies voor een variant die tot -20 graden te gebruiken is. Zorg verder dat je een reservefles in de auto hebt. Want met sneeuw, ijs of pekel op de weg gebruik je vaak meer dan je denkt.

Ijsvrije ruiten

Zorg dat je een goede ijskrabber of milieuvriendelijke ruitontdooier in je auto hebt liggen. Ook kun je een speciale anti-ijsdeken voor je voorruit gebruiken. Je ruit blijft dan helemaal ijsvrij. Gebruik in elk geval nooit warm water om je ruiten te ontdooien. Door het temperatuurverschil kan er snel een barst in de ruit ontstaan.

Condens

Heb je last van condens in je auto? Bijvoorbeeld na het ontdooien van de ruiten? Rijd dan nooit weg, maar zet je airco aan zodat je droge lucht de auto inblaast. Er zijn ook doekjes te koop waarmee je je ruiten van binnen vetvrij maakt. Schone ruiten beslaan minder snel. Verdun spiritus met water en gebruik dit om de ramen van je auto goed schoon te houden.

Slot

Is het slot van je auto bevroren? Dan helpt het al als je er even warme adem in blaast. Dat kan eventueel ook met een rietje. Met een slotontdooier kun je het bevriezen helemaal voorkomen.

Lees ook ons artikel 'Een bevroren auto, zo ontdooi je hem het beste

Ook interessant voor jou

Hoe is je auto verzekerd als je 'm uitleent?

Wij vertellen je hoe het zit.

De groene kaart. Verplicht of niet?

Zo zit het met een internationaal verzekeringsbewijs, voorheen de groene kaart.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto