Huis verhuren via Airbnb. Zo zit het met je verzekering.

Het succes van Airbnb (Airbnb.nl) is niet te stoppen. Op deze populaire website vind je wereldwijd de leukste particuliere adresjes om je vakantie door te brengen. Maar die vakantie kun je ook terugverdienen door zelf je huis te verhuren via Airbnb.

Toch vinden veel mensen het nog spannend om de stap te zetten. Het blijft toch je huis. En jouw spullen. Stel dat daar iets mee gebeurt? Ben je dan wel goed verzekerd? Het is goed om je dit af te vragen. Want je bent bij verhuur van je huis via Airbnb in de meeste gevallen niet verzekerd via je gebruikelijke woon- of aansprakelijkheidsverzekering(en).

Alleen verzekerd bij privégebruik

Bij de meeste verzekeringen wordt er vanuit gegaan dat je woning en spullen voor privégebruik bedoeld zijn. Zodra je je huis verhuurt, is daar geen sprake meer van. Gebeurt er dus iets tijdens de verhuur van je huis, dan keert je verzekering niet altijd uit. Het kan zelfs gebeuren dat je verzekering wordt stopgezet. Helaas zijn de meeste verhuurders zich hier niet van bewust. Dit blijkt uit een onderzoek van Gfk.

Er zijn nog maar weinig verzekeraars, die speciale verzekeringen of aanvullende dekkingen bieden om dit probleem op te lossen. Natuurlijk kijken wij bij nowGo ook naar de mogelijkheden om onze verzekeringen aan te passen of uit te breiden, zodat jij geen risico hoeft te lopen bij het verhuren van je huis.

Airbnb verhuurdersgarantie

Airbnb zelf biedt een 'verhuurdersgarantie'. Hier kun je als verhuurder altijd aanspraak op maken en het kost je niets. Wanneer je schade hebt aan je woning of spullen, dan is deze gedekt tot zo'n € 880.000. Maar deze garantie kent wel een paar beperkingen:

1. Speciale voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, voordat je aanspraak kunt maken op de garantie. Zo moet je eerst proberen om zelf tot een oplossing te komen met de huurder, voordat je een claim indient. In sommige gevallen moet je een proces-verbaal meesturen.

2. Niet alles is gedekt

Veel waardevolle bezittingen zoals geld, sieraden, schilderijen en antieke spullen vallen niet of alleen gedeeltelijk onder de verhuurdersgarantie van Airbnb.

3. Dagwaarde

Bij schade aan je spullen krijg je altijd de dagwaarde uitgekeerd (waarde van het item op het moment van schade of verlies).

Net zo belangrijk: aansprakelijkheidsverzekering

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar naast schade aan je huis of spullen kan er ook iets met je huurder gebeuren. Wanneer dat aan een gebrek aan jouw huis of spullen te wijten is, ben jij aansprakelijk. En kosten bij letselschade kunnen behoorlijk hoog oplopen. Check dus ook of je huidige aansprakelijkheidsverzekering in deze situaties wél uitkeert. In de Verhuurdersgarantie van Airbnb is een dekking voor aansprakelijkheid (nog) niet opgenomen.

Kortom

Neem contact op met je verzekeraar of kijk in de voorwaarden van je verzekeringen om te weten of je bij verhuur via Airbnb verzekerd bent. Is dat niet het geval, bepaal dan of de verhuurdersgarantie van Airbnb jou genoeg zekerheid biedt, mocht er iets gebeuren.

Wat je ook doet, zorg dat je huis veilig is en je de meest waardevolle spullen achter slot en grendel opbergt. Daarmee sluit je enkele risico's uit en heb je alvast wat minder kopzorgen.