Auto kopen? Check eerst deze 6 handige tips

Je gaat een auto kopen. Superleuk. Is het je allereerste auto? Of juist een auto voor erbij? In alle gevallen is het verstandig om je goed voor te bereiden. Met deze 6 handige tips over de aanschaf, de overdracht en de verzekering, kun je je geen buil vallen en geniet jij straks voor de volle 100% van je nieuwe auto.

1. Bedenk waar je de auto wil kopen

Koop je je auto bij een merkdealer? Dan betaal je vaak wat meer, maar krijg je goede service en weet je zeker dat je auto voldoet aan de normen van de autofabrikant. Weet je veel van auto’s? Of ben je een echte koopjesjager? Dan koop je je auto misschien liever via internet of bij een merkonafhankelijk autobedrijf.

2. Maak een proefrit

Tijdens een proefrit kun je van alles testen. Heb je genoeg beenruimte? Werkt de bediening prettig? En heb je goed zicht? Houd bij de proefrit rekening met het doel van je auto. Ga je straks lange afstanden rijden? Vergeet dan niet de cruise control te testen. Koop je een boodschappenautootje? Ga dan proefrijden in de stad. En ga je voor een cabrio? Gooi dan het dak lekker open.

3. Onderhandel

Heb je je oog op een mooie auto laten vallen? Tel dan niet meteen het bedrag neer dat de verkoper ervoor vraagt. Zeker als je geen auto inruilt, kun je vaak een mooie korting krijgen. Onderhandel ook over accessoires, zoals een open dak, navigatiesysteem of lichtmetalen velgen. Lees ook de leveringsvoorwaarden en de garantie goed door voor je de koop sluit. Is onderhandelen niet je sterkste punt? Neem iemand mee die je helpt.

4. Leg de afspraken vast

Ben je eruit? Leg dan alles schriftelijk vast in een koopovereenkomst. Neem hierin zoveel mogelijk afspraken op, zoals de prijs, de leveringstermijn, de kleur, het model en de accessoires. Het komt nogal eens voor dat een nieuwe auto niet op tijd wordt afgeleverd. Leg dus ook vast wat er gebeurt als de verkoper de leveringstermijn niet haalt.

5. Zorg voor een zorgvuldige overdracht

Bij je nieuwe auto hoort een kentekencard met de gegevens van de auto en de eigenaar. Dit kaartje krijg je thuisgestuurd. Het is zo groot als een bankpasje en vervangt het oude deel I. Het overschrijvingsbewijs, vroeger deel II, is nu een tenaamstellingscode van 9 cijfers. Deze code heb je nodig als je de auto ooit verkoopt, inruilt of uitvoert. Bewaar deze code dus goed. Het aanvragen van een nieuwe kost veel geld. Ruil je een auto in? Vraag dan om het vrijwaringsbewijs. Mocht de nieuwe eigenaar door rood rijden, dan toon jij hiermee aan dat jij niet de bestuurder was.

6. Verzeker je auto voor je gaat rijden

Het is zover, de auto is van jou. Maar zorg voor je gaat rijden dat je nieuwste aanwinst goed verzekerd is. Vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat is een WA-verzekering voor je auto verplicht. Maar je kunt natuurlijk ook een ander soort autoverzekering kiezen, bijvoorbeeld een All-Risk verzekering.

Kijk goed wat het beste bij jouw auto past. Bij OHRA stel je zelf eenvoudig je autoverzekering samen en je krijgt tot 82% no-claimkorting. Ook voor je tweede auto! Zo geniet je van je nieuwe auto, zonder gedoe. Bereken direct je premie bij OHRA.

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.