Alles over APK

Als autobezitter ben je wettelijk verplicht om je auto APK (Algemene Periodieke Keuring) te laten keuren. Je krijgt van tevoren altijd bericht van de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer).

Wat wordt er gecheckt?

Bij de APK wordt gecontroleerd of je auto nog aan alle eisen voor veiligheid en milieu voldoet. Wat wordt er allemaal gecheckt?

  • verkeersveiligheid: banden, remmen, schokdempers en verlichting
  • milieu: uitstoot van uitlaatgassen  
  • registratie: kilometerstand, brandstof en identificatienummer

Wat neem je mee voor je APK?

Daar kunnen we kort over zijn; alleen je auto. Sinds 2010 is het niet meer nodig je kentekenbewijs achter te laten je garage. Deze heeft alleen het chassisnummer en de kentekenplaat nodig om de APK uit te voeren. Ook je keuringsbewijs kun je gewoon thuislaten, omdat alle informatie digitaal beschikbaar is. En als je zelf je auto niet op tijd kunt brengen, dan mag een familielid of kennis dit doen. Wel zo gemakkelijk als je plotseling verhinderd bent.

Periodiek onderhoud

De APK is een momentopname. Het geeft geen garantie dat je auto de rest van het jaar veilig blijft en dat er een jaar lang geen onderhoud nodig is. Het kan dus verstandig zijn om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt. Daarmee bespaar je tijd én kosten. Je hoeft dan maar 1 keer naar de garage en de auto wordt uitgebreider bekeken tegen een klein aantal extra arbeidsuren.

Voorkom verrassingen en check vooraf

De kosten voor een reguliere APK zijn meestal niet zo hoog en liggen tussen de € 10,- en € 65,-. Maar een garage mag de kosten voor een keuring zelf bepalen, dus informeer vooraf bij je garage wat de kosten zijn. En als je de APK combineert met een onderhoudsbeurt, vraag je garage dan even vooraf te bellen als de kosten onverwacht hoog uitvallen. Soms kun je bepaalde werkzaamheden even uitstellen zodat jij je kosten kunt spreiden. Zelf kun je je auto alvast op een aantal verplichte punten controleren.

  • Controleer je banden. Hebben ze een slecht profiel, dan wordt je auto afgekeurd. Zelf kun je de banden op spanning brengen bij een pompstation.
  • Hoe goed doen je ruitenwissers het nog? Als ze strepen achterlaten zijn ze aan vervanging toe. 
  • Vloeistoffen zoals olie, ruitenwisser-, koel- en remvloeistof kun je zelf controleren en bijvullen. Dan hoeft de garage dit niet meer te doen.
  • Controleer de lampen. Doen ze het nog allemaal? Soms kun je ze zelf vervangen.

Welke garages mogen je auto APK keuren?

Alleen een erkende keurmeester van een RDW-erkend bedrijf mag de APK van je auto uitvoeren. Je kunt ze herkennen aan een APK-vignet.

Je auto eerder laten keuren?

Meestal worden auto’s rond de uiterste datum gekeurd. Als je je auto toch eerder wil laten keuren kan dat vanaf 2 maanden vóór de APK-vervaldatum. De nieuwe vervaldatum blijft dan gelijk aan de oorspronkelijke vervaldatum (plus 1 of 2 jaar, afhankelijk van hoe vaak je auto gekeurd moet worden). Wil je je auto nog eerder laten keuren, dan krijgt hij een nieuwe vervaldatum.