Alles over APK

Als autobezitter bent u wettelijk verplicht om uw auto APK (Algemene Periodieke Keuring) te laten keuren. U krijgt van tevoren altijd bericht van de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer).

Wat wordt er gecheckt?

Bij de APK wordt gecontroleerd of uw auto nog aan alle eisen voor veiligheid en milieu voldoet. Wat wordt er allemaal gecheckt? 

• verkeersveiligheid: banden, remmen, schokdempers en verlichting; 
• milieu: uitstoot van uitlaatgassen; 
• registratie: kilometerstand, brandstof en identificatienummer. 

Periodiek onderhoud

De APK is een momentopname. Het geeft geen garantie dat uw auto de rest van het jaar veilig blijft en dat er een jaar lang geen onderhoud nodig is. Het kan dus verstandig zijn om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt. Daarmee bespaart u tijd én kosten. U hoeft dan maar één keer naar de garage en de auto wordt uitgebreider bekeken tegen een klein aantal extra arbeidsuren.

Uw auto eerder laten keuren?

Meestal worden auto’s rond de uiterste datum gekeurd. Als u uw auto toch eerder wil laten keuren kan dat vanaf twee maanden vóór de APK-vervaldatum. De nieuwe vervaldatum blijft dan gelijk aan de oorspronkelijke vervaldatum (plus één of twee jaar, afhankelijk van hoe vaak uw auto gekeurd moet worden). Wilt u uw auto nog eerder laten keuren, dan krijgt hij een nieuwe vervaldatum.

Verlopen APK

Als u uw auto niet op tijd laat keuren kunt u automatisch een boete van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) krijgen. Meestal gebeurt dat na een maand. Daarna heeft u twee maanden de tijd om de APK te regelen voordat u een nieuwe boete krijgt. Wordt u aangehouden in een auto waarvan de APK verlopen is? Dan is de kans groot dat er direct een boete voor u uitgeschreven wordt. En ook niet onbelangrijk: als u schade heeft, kunt u problemen krijgen met uw verzekeraar.