Alles over APK

Als autobezitter ben je wettelijk verplicht om je auto APK (Algemene Periodieke Keuring) te laten keuren. Je krijgt van tevoren altijd bericht van de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer).

Wat wordt er gecheckt?

Bij de APK wordt gecontroleerd of je auto nog aan alle eisen voor veiligheid en milieu voldoet. Wat wordt er allemaal gecheckt?

  • verkeersveiligheid: banden, remmen, schokdempers en verlichting
  • milieu: uitstoot van uitlaatgassen  
  • registratie: kilometerstand, brandstof en identificatienummer

Periodiek onderhoud

De APK is een momentopname. Het geeft geen garantie dat je auto de rest van het jaar veilig blijft en dat er een jaar lang geen onderhoud nodig is. Het kan dus verstandig zijn om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt. Daarmee bespaar je tijd én kosten. Je hoeft dan maar 1 keer naar de garage en de auto wordt uitgebreider bekeken tegen een klein aantal extra arbeidsuren.

Je auto eerder laten keuren?

Meestal worden auto’s rond de uiterste datum gekeurd. Als je je auto toch eerder wil laten keuren kan dat vanaf 2 maanden vóór de APK-vervaldatum. De nieuwe vervaldatum blijft dan gelijk aan de oorspronkelijke vervaldatum (plus 1 of 2 jaar, afhankelijk van hoe vaak je auto gekeurd moet worden). Wil je je auto nog eerder laten keuren, dan krijgt hij een nieuwe vervaldatum.

Verlopen APK

Als je je auto niet op tijd laat keuren kun je automatisch een boete van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) krijgen. Meestal gebeurt dat na een maand. Daarna heb je 2 maanden de tijd om de APK te regelen voordat je een nieuwe boete krijgt. Word je aangehouden in een auto waarvan de APK verlopen is? Dan is de kans groot dat er direct een boete voor je uitgeschreven wordt. En ook niet onbelangrijk: als je schade hebt, kun je problemen krijgen met je verzekeraar.