Prinsjesdag 2018: De maatregelen voor je auto of motor

Op Prinsjesdag 2018 presenteert het kabinet de Miljoenennota en de plannen voor 2019. Het kabinet wil onder andere een bijdrage leveren aan een schoon milieu. Daarnaast wil het kabinet dat de inkomsten van autobelasting stabieler worden. Autobelasting is van invloed op je totale autokosten. Daarom vertellen we graag wat de maatregelen zijn.

Aankoopbelasting voor personenauto’s en motors

Koop je een nieuwe auto of motor dan betaal je daar belasting over, dat heet ook wel BPM. Auto’s zonder CO2-uitstoot blijven tot en met 2020 vrijgesteld van BPM. Zonder BPM bespaar je op het aankoopbedrag van deze nieuwe auto. Daarnaast geldt een volledige vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting op voertuigen zonder CO2-uitstoot als stimulans om een nieuwe, schonere auto te kopen. Deze belastingmaatregelen maken de aanschaf van zo'n auto een stuk betaalbaarder. 

Aan de andere kant wordt het rijden in een dieselpersonenauto of dieselbestelauto ontmoedigd. Rijd je in een dieselpersonenauto en is de fijnstofuitstoot van je voertuig hoger dan 5 mg per kilometer? Dan geldt er een extra opslag van 15% op je motorrijtuigenbelasting.

Heb je een auto van de zaak?

Eigenlijk verandert er niet veel. Het verlaagde bijtellingspercentage van 4% blijft bestaan. Maar vanaf 1 januari 2019 geldt dit percentage voor elektrisch aangedreven nul-emissievoertuigen met een catalogusprijs tot en met € 50.000,-. Is de catalogusprijs hoger, dan is de bijtelling voor het deel boven € 50.000,- 22%. Voor een nul-emissievoertuig dat op waterstof rijdt is er geen begrenzing en blijft de bijtelling 4%, ook bij een catalogusprijs boven € 50.000,-. De wijziging geldt voor auto’s die op kenteken zijn gezet op of na 1 januari 2019. 

Vanaf 2021 geldt voor alle soorten auto's 22% bijtelling en neemt het voordeel van elektrisch rijden voor de zakelijke rijder af.

CO2-uitstootBijtelling 2019
0 gram/km (nul-emissie)4%
1 of meer gram/km22%

Heb je een eigen huis?

Lees dan wat de maatregelen zijn voor je eigen woning.