Veelgestelde vragen ziekenhuistarieven

De publicatie van ziekenhuistarieven kan vragen bij u oproepen. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Waarom publiceert OHRA deze prijslijst?

De roep om transparantie in zorg is enorm. Verschillende partijen waaronder belangenverenigingen en de politiek vragen onder meer zorgverzekeraars om inzicht in de tarieven. En ook wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. Zodat u overwogen keuzes kunt maken en weet waar u aan toe bent.

Let wel op, deze prijslijst geeft alleen inzicht in de tarieven. Het zegt dus niets over de kwaliteit van de ziekenhuizen en de zorg die zij leveren.

In de lijst ziet u de prijzen van 2016 die OHRA heeft afgesproken. Het kan voorkomen dat prijzen van ziekenhuizen nog ontbreken of tussentijds wijzigen. We zullen daarom onze prijslijst regelmatig van een update voorzien.  

Waarom verschillen de tarieven voor een behandeling soms per ziekenhuis?

Zorgverzekeraars, en dus ook OHRA, onderhandelen met de ziekenhuizen over de prijzen per behandeling. Dat kan ervoor zorgen dat de prijzen van de behandelingen niet overal hetzelfde zijn. Daarom is het belangrijk dat u vooraf weet naar welk ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum u wilt gaan.  

Wat moet ik doen als ik wil weten wat een behandeling mij gaat kosten?

Het is belangrijk om precies te weten welke behandeling u krijgt. U kunt, zeker voor veelvoorkomende behandelingen, de declaratiecode van het behandeltraject (ook wel bekend onder de oude naam DBC) opvragen bij het ziekenhuis. Met die code vindt u in deze lijst de kosten voor de behandeling in het ziekenhuis of ZBC van uw keuze.

Soms is nog niet duidelijk welke behandeling u precies krijgt. Dan kunnen de kosten niet vooraf bepaald worden.

Andere vragen

Weet u niet om welke behandelcode het gaat? Kunt u uw  behandeling niet vinden? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.