Therapie en uw zorgverzekering

Krijgt u therapie van een fysiotherapeut, een oefentherapeut, een ergotherapeut of een logopedist? En heeft u vragen over uw zorgverzekering? Kijk dan hieronder. Staat uw vraag er niet bij? Kijk dan bij een van de andere onderwerpen.

Vraag en antwoord over therapie

Bij welke therapeut kan ik terecht?

De hoogte van uw vergoeding kan afhangen van afspraken die OHRA met uw zorgverlener heeft gemaakt. Gaat het om alternatieve behandelingen? Dan moet uw zorgverlener geregistreerd staan als alternatief arts. Dat ziet u in de lijst van erkende beroepsverenigingen [PDF].

Vind hier een zorgverlener bij u in de buurt waarmee OHRA een contract heeft.

Mijn therapeut heeft geen contract met OHRA. Wat nu?

U kunt natuurlijk bij uw therapeut in behandeling blijven, maar het kan zijn dat u zelf moet bijbetalen. Dat hangt af van het tarief van uw therapeut. 

Heeft u de basisverzekering OHRA Zorg Compact (1) en heeft u recht op een vergoeding? Dan vergoeden we 65 procent van het tarief dat normaal is bij therapeuten. 

Heeft u de basisverzekering OHRA Zorgverzekering en heeft u recht op een vergoeding? Dan vergoeden we de rekening volledig onder de voorwaarde dat de zorgverlener geen buitensporig hoge tarieven hanteert. U moet u de rekening zelf bij OHRA declareren.

(1) U kunt deze verzekering niet meer afsluiten.

Wie krijgt de rekening van mijn therapeut?

Heeft uw therapeut een contract met OHRA? Dan stuurt hij de rekening rechtstreeks naar OHRA. Heeft uw therapeut geen contract met OHRA? Dan krijgt u de rekening. Valt de therapie onder de zorgverzekering, dan krijgt u een vergoeding van (een deel van) de kosten.

Hoe weet ik welk bedrag ik moet betalen aan de therapeut?

Elke therapeut moet een prijslijst ophangen op een plek in zijn praktijk die u makkelijk kunt zien. Bijvoorbeeld in de wachtkamer.

Welke vergoeding krijg ik met mijn zorgverzekering voor fysiotherapie en/of oefentherapie?

Uit de basisverzekering ontvangt u vanaf 18 jaar alleen een vergoeding voor fysiotherapie en oefentherapie Cesar/Mensendieck bij een chronische indicatie. U betaalt wel eerst 20 behandelingen zelf of deze behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. 

OHRA Zorg Compact (1) 
Heeft u géén chronische indicatie en heeft u de OHRA Zorg Compact (1) polis? Dan heeft u elk jaar recht op een maximum bedrag uit de aanvullende verzekering. Kijk in Mijn OHRA Zorgverzekering voor meer informatie.

(1) U kunt deze verzekering niet meer afsluiten.

OHRA Zorgverzekering
Heeft u géén chronische indicatie en heeft u de OHRA Zorgverzekering? Dan heeft u elk jaar recht op een aantal behandelingen uit de aanvullende verzekering. In de vergoedingenwijzer leest u om welk aantal het bij welke aanvullende verzekering gaat:

Wat is het verschil tussen kinderfysiotherapie en fysiotherapie onder de 18 jaar?

Fysiotherapie onder de 18 jaar is niet altijd kinderfysiotherapie. Kinderfysiotherapie is meestal voor kinderen die een stoornis hebben in hun ontwikkeling. Het gaat dan meestal om kinderen jonger dan 16 jaar. Kijk voor meer informatie op www.nvfk.nl, bij ‘informatie Kinderfysiotherapie voor ouders en verzekeraars’.

Wat is oefentherapie cesar?

Oefentherapie cesar is ontwikkeld door Marie Cesar. Deze therapie helpt als u klachten heeft doordat u een verkeerde houding heeft of verkeerd beweegt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een afwijking of ziekte, maar dat hoeft niet. 

Vergoeding OHRA Zorgverzekering
Kijk in de vergoedingenwijzer voor meer informatie:

Vergoeding OHRA Zorg Compact (1)
Kijk in Mijn OHRA Zorgverzekering voor meer informatie.

(1) U kunt deze verzekering niet meer afsluiten.

Wat is oefentherapie mensendieck?

Oefentherapie mensendieck helpt bijvoorbeeld als u verkeerd getild heeft, en u heeft daardoor pijn in uw rug. Of u heeft uw buikspieren niet getraind en daardoor uw rug overbelast. De therapie leert u waar uw klachten vandaan komen. En u leert uw rug, nek, schouders, armen, heupen, knieën en voeten beter te gebruiken. 

Vergoeding OHRA Zorgverzekering
Kijk in de vergoedingenwijzer voor meer informatie:

Vergoeding OHRA Zorg Compact
Kijk in Mijn OHRA Zorgverzekering voor meer informatie.

Is oefentherapie een alternatieve geneeswijze?

Nee, oefentherapie cesar of mensendieck is geen alternatieve geneeswijze. De wet erkent het beroep 'oefentherapeut cesar' of 'oefentherapeut mensendieck'.

Wanneer kan ik logopedie krijgen?

Om logopedie te krijgen heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts, specialist, bedrijfsarts of verpleeghuisarts. De verwijsbrief neemt u mee als u voor het eerst naar uw logopedist gaat. 

Vergoeding OHRA Zorgverzekering
Kijk in de vergoedingenwijzer voor meer informatie: 

Vergoeding OHRA Zorg Compact
Kijk in Mijn OHRA Zorgverzekering voor meer informatie.