Eigen risico zorgverzekering

Weet jij wanneer je een eigen risico moet betalen? Voor bijna alle zorg uit het basispakket van de zorgverzekering geldt namelijk een verplicht eigen risico. In 2017 is het verplicht eigen risico € 385,-. Dit is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt. De hoogte van het eigen risico wordt bepaald door de overheid.  

Mogelijkheden om het eigen risico te betalen

  • Gespreid betalen van het verplicht eigen risico is mogelijk
  • Extra vrijwillig eigen risico tot maximaal € 500,-
  • Korting op de premie bij een hoger eigen risico

2 soorten eigen risico

Ben jij 18 jaar of ouder? Dan heb je een verplicht eigen risico. De overheid stelt het bedrag vast. Maar bij OHRA kun je ook kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico is maximaal € 500,- en komt bovenop je verplicht eigen risico van € 385,-. Je totale eigen risico is dan maximaal € 885,-.

Korting op je premie bij een hoger eigen risico

Kies je voor een vrijwillig eigen risico? Dan krijg je korting op de premie van de basisverzekering. Met een extra vrijwillig eigen risico van € 500,- krijg je een korting die kan oplopen tot wel € 200,- per jaar! Dat is snel verdiend. Bereken je premie.

Voor welke zorg geldt het eigen risico?

Het eigen risico geldt dus in 2017 voor bijna alle zorg uit de basisverzekering Heb je zorg nodig die je aanvullende verzekering of tandartsverzekering vergoedt? Dan heb je geen eigen risico. In de Pakketvergelijker 2017 [PDF] zie je in een oogwenk voor welke zorg je een eigen risico hebt. 

Hoe betaal je het eigen risico?

Heb je zorg ontvangen waarvoor een eigen risico geldt? Dan brengen wij eerst het eigen risico in rekening. Je kunt op verschillende manieren het eigen risico betalen.

Betaal je het eigen risico liever niet in een keer en weet je zeker dat je zorgkosten hebt? Dan is het handig om het eigen risico gespreid te betalen. Je betaalt het verplicht eigen risico dan in 10 maandelijkse termijnen. Handig als je even krap bij kas zit. 

Eigen risico of eigen bijdrage?

Het eigen risico is niet hetzelfde als de eigen bijdrage. Naast het eigen risico betaal je voor sommige zorg ook een wettelijke eigen bijdrage.