Studie of stage in het buitenland

Gaat u naar het buitenland voor uw studie of stage? Dan blijft uw Nederlandse zorgverzekering gewoon geldig. De situatie verandert als u in het buitenland gaat werken. Of als u een salaris krijgt voor uw buitenlandse stage.

U woont voor uw studie of stage in het buitenland

Woont u tijdelijk in het buitenland voor uw studie of stage? Dan blijft u deze hele periode gewoon verzekerd voor zorg in Nederland. Het maakt niet uit of u wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. De juridische, economische en sociale binding met Nederland blijft namelijk bestaan. U bent daarom verplicht om uw zorgverzekering in Nederland te houden.

Vergoeding van zorg in het buitenland

Uw Nederlandse zorgverzekering vergoedt ook de kosten van medische zorg in het buitenland. De vergoeding is maximaal het tarief dat in Nederland geldt. In sommige landen zijn de tarieven voor zorg hoger dan in Nederland. U moet dan zelf het verschil betalen. Heeft u een aanvullende verzekering, dan worden deze extra kosten wel vergoed. Lees in de vergoedingenwijzer meer over de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland.

Gaat u naar een verdragsland voor uw studie of stage? Neemt u dan uw Europese verzekeringspas (EHIC) mee. Hiermee kunt u aantonen dat u in Nederland verzekerd bent. Accepteert uw buitenlandse zorgverlener de EHIC? Dan declareert hij de kosten direct bij ons. U hoeft dan geen kosten voor te schieten.

Krijgt u een salaris in het buitenland?

Ontvangt u een salaris voor uw stage of een bijbaantje? Dan wordt u gezien als een werknemer. In de meeste gevallen moet u zich dan verzekeren in het land waar u werkt. Lees meer over werken in het buitenland. Of neem contact op met een zorgverzekeraar in het land waar u stage loopt.

Stagevergoeding of salaris?

Een stagevergoeding is geen salaris. Krijgt u alleen een vergoeding voor uw buitenlandse stage, dan blijft u gewoon verzekerd in Nederland. Weet u niet zeker of u een vergoeding krijgt of een salaris? Vraag dan een verklaring Wet langdurige zorg (Wlz-verklaring) aan bij de Sociale Verzekeringsbank

  • Positieve Wlz-verklaring
    U blijft Wlz-verzekerd in Nederland. U bent verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben.
  • Negatieve Wlz-verklaring
    U bent niet meer Wlz-verzekerd in Nederland. U moet zich verzekeren in het land waar u werkt. Lees meer over werken in het buitenland