Zorgtoeslag, heb jij er recht op?

De maandelijkse premie voor de basisverzekering is niet voor iedereen betaalbaar. Heb jij een laag inkomen, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit gaat via de Belastingdienst. Hoeveel je krijgt en welke voorwaarden er aan verbonden zijn, bepaalt de overheid. 

Hoeveel zorgtoeslag kun je krijgen?

Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van je inkomen, leeftijd en het inkomen van je toeslagpartner, als je die hebt. Een toeslagpartner is je man, vrouw, geregistreerd partner of degene met wie je in hetzelfde huis woont. De Belastingdienst bepaalt hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Ze kijken naar het verzamelinkomen van je gezinssituatie. Als deze lager is dan een bepaald bedrag, dan kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Benieuwd of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel je dan krijgt? Bereken het op www.toeslagen.nl

Recht op toeslag? Download dan het aanvraagformulier, vul het in en stuur het op. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens jouw aanvraag.  

Moet je zorgtoeslag ieder jaar opnieuw aanvragen?

Nee, dat is niet nodig. Als je nu zorgtoeslag ontvangt, krijg je die elk jaar automatisch opnieuw. Net zolang totdat de Belastingdienst bepaalt dat je geen recht meer hebt op de zorgtoeslag. Bijvoorbeeld omdat je inkomen is gestegen. De Belastingdienst berekent na afloop van elk jaar of dit het geval is. Ga je binnen een jaar meer verdienen? Dan is het handig dit aan te geven bij de Belastingdienst. Je zorgtoeslag wordt dan bijgesteld en dat voorkomt een terugbetaling aan het einde van het jaar. 


Wat gebeurt er als het geschatte inkomen over een jaar achteraf niet klopt?

De Belastingdienst berekent na elk jaar of jouw geschatte inkomen klopt. Misschien blijkt dan dat je te veel inkomen had, of juist te weinig. Je moet dan geld terugbetalen, of je krijgt nog geld. De Belastingdienst berekent hoeveel dit is en zal je hierover informeren. 

Je bent student. Telt het inkomen van je ouders mee voor de zorgtoeslag?

Nee, het inkomen van je ouders telt niet mee voor je zorgtoeslag. Ook niet als je nog thuis woont. Je bent vanaf 18 jaar voor de wet zelf verantwoordelijk voor je zorgverzekering. Het kan zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag op basis van je inkomen.