Zorg Uitgelicht: basisverzekeringen vergelijken

Alle zorgverzekeraars vergoeden dezelfde zorgkosten uit de basisverzekering. Daarom is bij het vergelijken van de basisverzekering belangrijk om te letten op het soort polis.

Basisverzekering vergelijken op soort polis

U kunt niet bij elke polis zelf bepalen welke zorgverlener u kiest. In sommige gevallen moet u bijbetalen. Er zijn twee soorten polissen:

  • Resitutiepolis
    Met een restitutiepolis kunt u bij elke zorgverlener terecht. Dit heet vrije zorgkeuze. De rekening wordt altijd vergoed. Ook als de zorgverlener geen contract heeft met de zorgverlener. In de polisvoorwaarden kan wel een maximum vergoeding staan.
  • Naturapolis
    Bij een naturapolis kunt u ook zelf uw zorgverlener kiezen, maar krijgt u alleen volledige vergoeding wanneer uw zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. Heeft de zorgverlener geen contract? Dan moet u een gedeelte van de kosten zelf betalen.
  • Budgetpolis
    Dit is een naturapolis waarbij u in een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners terecht kunt voor niet-spoedeisende zorg. Gaat u toch naar een ander ziekenhuis? Dan betaalt u de rekening zelf.

Vrije zorgkeuze of gecontracteerde zorg?

Voordat u basisverzekeringen gaat vergelijken is het belangrijk om goed na te denken over het soort polis dat u kiest. Wilt u zelf bepalen welke zorgverlener u bezoekt? Vergelijk dan de restitutiepolissen met elkaar. Vindt u het goed om naar een zorgverlener te gaan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft? Dan vergelijkt u naturapolissen onderling. Op de website van de zorgverzekeraar staan de gecontracteerde zorgverleners. Zo checkt u met welk ziekenhuis, fysiotherapeut of psychologische hulpverlener (GGZ) een contract is afgesloten.