Kosten van de basisverzekering

Hoe zit het nou eigenlijk? Je bent met een basisverzekering verzekerd tegen kosten van veelgebruikte zorg en toch krijg je een rekening? En wanneer heb je nu eigenlijk recht op zorgtoeslag? Wij begrijpen dat het soms best lastig te begrijpen is. Daarom lees je hier alles over de kosten van een basisverzekering en hoe het in Nederland is geregeld.


De kosten van de basisverzekering

In Nederland heeft iedereen recht op zorg. Samen betalen we de kosten. Ook jij betaalt op 2 manieren mee aan de zorg in Nederland als je 18 jaar of ouder bent. Dat doe je door:

 • Premie basisverzekering
  Aan je zorgverzekeraar betaal je premie voor de basisverzekering. Bij OHRA is de premie van de OHRA Zorgverzekering Online Gemak € 104,55 per maand. Deze premie is inclusief een korting van 8% en een eigen risico van €385,-.
 • Inkomensafhankelijke bijdrage
  Je betaalt elke maand een bijdrage voor het basispakket via je loon, pensioen of uitkering. Dit is de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit gaat meestal automatisch via je werkgever. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de bijdrage Zvw.

Zorgtoeslag: tegemoetkoming kosten basisverzekering

Heb je een laag inkomen? Dan kun je bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen als tegemoetkoming op je kosten van de basisverzekering. Welke voorwaarden er gelden lees je op Toeslagen.nl. Daar kun je je zorgtoeslag ook meteen aanvragen.

Basisverzekering en toch een rekening?

Heb je toch een rekening gekregen nadat je een zorgverlener hebt bezocht? Dat kan. Soms betaal je een deel van de kosten uit de basisverzekering zelf. Dit komt door:

 • Verplicht eigen risico
  Voor bijna alle zorg uit de basisverzekering betaal je eerst zelf een deel van de kosten voordat je een vergoeding krijgt. Dit is het verplicht eigen risico.
 • Wettelijke eigen bijdrage
  Voor sommige zorg uit de basisverzekering betaal je een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld bij kraamzorg, geneesmiddelen of hulpmiddelen. Met een aanvullende verzekering kun je een vergoeding van de eigen bijdrage krijgen.

Wie bepaalt de kosten van de basisverzekering?

De overheid bepaalt ieder jaar de inkomensafhankelijke bijdrage, de hoogte van het eigen risico en de eigen bijdragen. Deze wettelijke regelingen zijn voor iedereen gelijk. De zorgverzekeraars stellen ieder jaar de premie van de basisverzekering vast.  

Kan ik besparen op de kosten?

Op de bedragen die de overheid vaststelt kun je niet besparen, deze zijn voor iedereen gelijk. Bij het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering zoals de OHRA Zorgverzekering zijn er wel mogelijkheden voor korting op je basisverzekering.