Kenmerken basisverzekering

Woon of werk je in Nederland? Dan ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten zodat je verzekerd bent van goede zorg. Hoe de basisverzekering precies werkt en welke kenmerken erbij horen, vertellen we je graag. 

Basisverzekering is een verplichte verzekering

We mijden het woord verplicht liever omdat het zo streng klinkt. Maar het is wat het is: de basisverzekering is verplicht. Je moet een basisverzekering afsluiten als je: 

  • In Nederland woont. 
  • In Nederland werkt en hier loonbelasting betaalt. 
  • In Nederland komt wonen en al een ziektekostenverzekering in het buitenland hebt. Je moet dan alsnog in Nederland een basisverzekering afsluiten. Hiervoor heb je 4 maanden de tijd.  

Is een van deze kenmerken op jou van toepassing? Dan ben je verzekeringsplichtig.

Één basisverzekering per persoon

Als je een basisverzekering afsluit, zijn je partner en kinderen niet automatisch meeverzekerd. Dit is natuurlijk wel mogelijk, maar je moet het bij de aanvraag vermelden. Je komt dan samen op één polisblad, ieder krijgt een eigen verzekeringsovereenkomst. Je mag dus ook een andere aanvullende verzekering afsluiten dan je partner. Maar je partner kan ook een verzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar. Heb je kinderen tot 18 jaar? Dan moeten zij worden bijgeschreven op de polis van jou of je partner. Zij betalen tot 18 jaar geen premie.

Zorgverzekeraars hebben een wettelijke acceptatieplicht

Wij als verzekeraar hebben ook onze verplichtingen. Wij hebben de wettelijke plicht om iedereen te accepteren die zich aanmeldt voor een basisverzekering. We kijken niet naar leeftijd, geslacht of gezondheid.

Goed om te weten: voor een aanvullende verzekering geldt geen wettelijke acceptatieplicht. Het verschilt per zorgverzekeraar of er ook een medische selectie is. Bij ons is dat niet het geval, wij accepteren jou altijd.

Wanneer word je geweigerd door een zorgverzekeraar?

Zoals gezegd mag je niet geweigerd worden vanwege je leeftijd, geslacht of gezondheid. Er zijn wel 3 uitzonderingen waarin zorgverzekeraars een aanvraag niet in behandeling mogen nemen:

  1. Als je niet verzekeringsplichtig bent. Bijvoorbeeld als je niet in Nederland woont of werkt.
  2. Als je een premieachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar. Dan kun je niet overstappen.
  3. Als een zorgverzekeraar de polis wegens fraude heeft beëindigd, mag hij je 5 jaar lang voor een zorgverzekering weigeren. Je moet dan dus een zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar afsluiten.