Zorgkalender 2015-2016

Een zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december van hetzelfde jaar. Voor uw zorgverzekering 2016 zijn bepaalde data goed om te weten. U vindt ze in onze zorgkalender.

15 september 2015: Prinsjesdag

Op Prinsjesdag heeft de regering de wijzigingen voor de basisverzekering in 2016 bekendgemaakt. Meer weten? Bekijk onze Prinsjesdag pagina's.

17 november 2015: OHRA zorgpremie en vergoedingen bekend

De premie 2016 van de OHRA Zorgverzekering hebben wij op dinsdag 17 november bekendgemaakt. Dat geldt ook voor de premies van onze aanvullende verzekeringen en tandartsverzekering. U kunt vanaf dit moment online een offerte voor onze zorgverzekering aanvragen

Bent u al verzekerd bij OHRA? Dan ontvangt u automatisch een aanbod van uw OHRA Zorgverzekering voor 2016.

19 november 2015: alle zorgpremies bekend

Zorgverzekeraars moeten voor 19 november 2015 de premie voor de basisverzekering bekend maken. Dit heeft de overheid bepaald. Ook moeten zorgverzekeraars voor deze datum aangeven met welke zorgverleners zij een contract hebben gesloten. En welke vergoedingen gelden voor niet-gecontracteerde zorg.

December 2015: voorkom dubbele of verkeerde afschrijving

Meldt u zich in de laatste twee weken van december aan bij een nieuwe zorgverzekeraar? Dan kan uw huidige verzekeraar de uitschrijving mogelijk niet meer op tijd regelen. Uw nieuwe verzekeraar en uw huidige verzekeraar schrijven dan allebei de premie in januari van uw rekening af. Uw oude verzekeraar stort de premie natuurlijk wel automatisch terug.

Geeft u in de laatste twee weken van december een wijziging door? En heeft de wijziging gevolgen voor uw premie? Dan kunnen wij mogelijk uw nieuwe premie niet op tijd verwerken. In januari verrekenen wij dan de premie met u.

31 december 2015: laatste dag opzeggen of wijzigen

U kunt uw huidige zorgverzekering tot en met 31 december 2015 opzeggen. Na 31 december is opzeggen niet meer mogelijk. U blijft dan verzekerd bij uw huidige zorgverzekeraar.

Wilt u voor 2016 een aanvullende verzekering of tandartsverzekering wijzigen? Doe dit ook voor 31 december via Mijn OHRA Zorgverzekering. Bij OHRA kunt u vanaf 1 januari alleen bij een verandering in uw levenssituatie uw aanvullende verzekering wijzigen. Lees meer over onze Meegroeiservice.

Verder heeft u tot en met 31 december tijd om uw vrijwillig eigen risico te verhogen of te stoppen. En wilt u in 2016 uw verplicht eigen risico gespreid betalen? Dan kunt u zich hiervoor ook aanmelden tot en met 31 december.

31 januari 2016: laatste dag overstappen

Heeft u voor 31 december 2015 uw zorgverzekering opgezegd? Dan is 31 januari 2016 de laatste dag om u aan te melden bij een andere zorgverzekeraar. Meldt u zich niet aan bij een andere zorgverzekeraar of te laat? Dan kunt u een boete krijgen.