Annuleringsverzekering

Heeft u een reis geboekt en kan de reis niet doorgaan door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval of overlijden? Of bent u al op uw bestemming en moet u eerder terug naar huis? Dan moet u uw reis annuleren. Met een annuleringsverzekering bent u verzekerd voor de kosten.

De annuleringsverzekering sluit u uiterlijk twee weken na het boeken van uw reis.

Verschil doorlopende of kortlopende annulering

U kunt kiezen uit een doorlopende of een kortlopende annuleringsverzekering. Wilt u doorlopend verzekerd zijn voor annulering? Dan kiest u de extra dekking Annulering bij uw doorlopende reisverzekering. Daarmee bent u het hele jaar door verzekerd voor een vast bedrag per maand. Bij iedere reis bent u verzekerd voor € 1500,- per verzekerde. Het maakt niet uit hoe vaak u op reis gaat.

Bij de kortlopende annuleringsverzekering verzekert u het bedrag van één specifieke reis. De premie is vier procent van de totale reis- en of huursom.

Wanneer kunt u annuleren?

U kunt uw reis annuleren tot en met de vertrekdag of de ingangsdatum van de huur van uw vakantieverblijf. Ook vertraging of afbreking van de reis is verzekerd. U krijgt dan de verloren reis- of huurdagen vergoed.

Wanneer bent u niet verzekerd?

Kon u bij het boeken van uw reis al zien aankomen dat u moest annuleren of vroegtijdig terugkeren? Bijvoorbeeld omdat u al ernstig ziek was toen u boekte? Dan krijgt u geen vergoeding. Dat geldt bij zowel de extra dekking Annulering als de kortlopende annuleringsverzekering. 

Als u uw reis moet annuleren vanwege natuurgeweld is dat geen geldige annuleringsreden.

Wat krijgt u vergoed?

In veel situaties heeft u recht op vergoeding. Bijvoorbeeld als u door ernstige acute ziekte niet meer op reis kunt. Of u reist met z’n tweeën en uw reisgenoot annuleert zijn reis wegens het overlijden van zijn vader. Dan wilt u uw eigen reis misschien ook annuleren. U krijgt dan een vergoeding voor de niet-genoten reisdagen.

Moet u uw reis annuleren voordat u vertrekt en is de reden waarom u annuleert gedekt? Dan krijgt u het hele verzekerde bedrag terug. U vindt het verzekerde bedrag terug op uw polis.

Vergoeding bij scheiding

U heeft ook recht op vergoeding bij:
- een echtscheiding van de verzekerde en/of
- het ontbinden van een samenlevingscontract.
In beide gevallen moet dat vastgelegd zijn bij de notaris. De juridische procedure moet in gang zijn gezet op het moment van annuleren. Dat is bijvoorbeeld als uw advocaat het verzoekschrift naar de rechtbank heeft verstuurd.

Bekijk ook de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering.