Kentekencard vervangt papieren kentekenbewijs

Het traditionele tweedelige papieren kentekenbewijs gaat geleidelijk verdwijnen. Het kentekenbewijs, welke wordt verstrekt door de RDW, wordt vervangen door de kentekencard. Deze card is zo groot als een creditcard en handzamer en veiliger dan de papieren versie. De kosten van het nieuwe kentekenbewijs blijven wel gelijk.

Geleidelijke invoering
De kentekencard wordt geleidelijk ingevoerd. Dit betekent dat nieuwe voertuigen per januari bij aflevering direct de nieuwe kentekencard krijgen. Voor bestaande voertuigen geldt dat de card wordt afgegeven als de auto van eigenaar wisselt en wordt overgeschreven.

Chip op het kentekenbewijs
De kentekencard is voorzien van een chip met daarop de gegevens van het voertuig en de eigenaar. Ofwel de informatie van de huidige tweedelige papieren versie. Dit maakt ook het verhandelen van 'gekloonde' voertuigen moeilijker. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type.

Alleen RDW maakt nog kentekenbewijs
Bij het nieuwe kentekenbewijs wordt een tenaamstellingscode verstrekt die gebruikt wordt bij overschrijving, sloop of uitvoer. Het kentekenbewijs wordt bij de RDW gemaakt en niet meer bij voertuigbedrijven of postkantoren. De RDW stuurt het kentekenbewijs per post naar de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar krijgt de kentekencard dus niet direct mee. Dit betekent dat tot een bepaalde tijd na de overschrijving het kentekenbewijs niet getoond hoeft te worden aan de politie.

Kentekenbewijs met spoed nodig, wat nu?
Normaal gesproken heeft u de kentekencard na de tenaamstelling binnen enkele dagen in huis. Maar heeft u met spoed, bijvoorbeeld dezelfde dag, een kentekenbewijs nodig? Dan kunt een spoedlevering aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RDW.

Papieren kentekenbewijs blijft geldig
Uw papieren kentekenbewijs blijft gewoon geldig totdat door een overschrijving of een andere reden een kentekencard wordt afgegeven voor het voertuig. U hoeft uw huidige kentekenbewijs dus niet om te wisselen.

Meldcode nodig bij het afsluiten van uw autoverzekering
Als u een auto op uw naam heeft laten zetten en er meteen mee wilt rijden, dan moet u het voertuig ook direct verzekeren. In dat geval heeft u de meldcode nodig. Deze code bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. De meldcode staat op de kentekencard maar deze krijgt u bij de tenaamstelling nog niet meteen mee.

Hoe komt u dan aan de meldcode?

  1. De code staat op het oude kentekenbewijs, vraag hem daarom aan de verkoper van de auto of aan de vorige eigenaar.
  2. Als de auto op uw naam staat, dan kunt u met uw DigiD de gegevens van uw auto opvragen bij de RDW.
  3. Zoek onder de motorkap het chassisnummer op. Meestal staat dat erin geslagen. De laatste vier cijfers vormen de meldcode.
  4. De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag.

Meer informatie over de kentekencard leest u op de website van de RDW.